Αντιμέτωποι με νέα ανατροπή των αποδοχών τους θα βρεθούν οι δημόσιο υπάλληλοι, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει ως το τέλος του έτους το ενιαίο μισθολόγιο.
Η κατεύθυνση είναι οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης...
και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα πριμοδοτηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και των εργαζομένων στην εκπαίδευση και την Υγεία.
Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί:
1. Να διευρυνθεί η διαφορά μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
2. Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός αριθμός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος μετά τις μειώσεις βρίσκεται στα 780 ευρώ ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 580 ευρώ τον μήνα και 540 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων στην ελληνική οικονομία.
3. Η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί το 35% των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα είναι αισθητή αλλά μικρότερη από την προηγούμενη κατηγορία. Σήμερα ο εισαγωγικός τους μισθός είναι 858 ευρώ.
4. Η επαναφορά του ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των δύο εκπαιδευτικών κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
* Δημιουργία νέου μισθολογίου των ενστόλων που θα καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές. Έτσι οι ένστολοι θα προσπαθούν περισσότερο να πάρουν τις προαγωγές τους, καθώς δεν προκύπτει αυτόματη αύξηση του μισθού αν δεν προαχθούν.
* Προσεκτική μελέτη του ζητήματος αμοιβών των δικαστικών και συναινετική λύση στις διαφορές που υπάρχουν.
* Δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς και τους νοσηλευτές.