> Voliotaki: O φόβος των εκλεγμένων βουλευτών μπροστά στη λίστα

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

O φόβος των εκλεγμένων βουλευτών μπροστά στη λίστα

O φόβος των εκλεγμένων βουλευτών μπροστά στη λίστα
Δεν πρόλαβαν να ορκιστούν βουλευτές και ήδη ετοιμάζονται για νέα προεκλογική μάχη. Οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου «πανηγύρισαν» μόνο για μερικές ημέρες καθώς από σήμερα αρχίζουν εκ νέου τον αγώνα ώστε να διατηρήσουν την έδρα που κέρδισαν.

Στην ίδια μάχη έχουν επιστρατευτεί από τα κομματικά επιτελεία και οι οριακά αποτυχόντες οι οποίοι ευελπιστούν να εκλεγούν από τις...  
καραμπόλες που θα δημιουργήσουν οι ενδεχόμενες αλλαγές των ποσοστών στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αν και οι νέες εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν με σταυρό αλλά με λίστα, ο εκλογικός χάρτης αναμένεται να τροποποιηθεί έστω και οριακά, με όσους εξελέγησαν στις τελευταίες θέσεις να ανησυχούν- δικαίως, ιδιαίτερα.
Κάποια κόμματα θα αυξήσουν τη δύναμή τους ενώ άλλα θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται με αποτέλεσμα να εκλεγούν τελικά βουλευτές που σήμερα είναι πρώτοι αναπληρωματικοί και άλλοι που εξελέγησαν, τελικά να χάνουν την έδρα τους.

Εν τω μεταξύ, η διεξαγωγή των νέων εκλογών με λίστα κρύβει μία ακόμα «παγίδα» καθώς ο αρχηγός του κάθε κόμματος αποφασίζει τελικά για το ποια ονόματα θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται παρασκηνιακά επαφές μεταξύ στελεχών των κομμάτων, με εκλογικές συνεργασίες να βρίσκονται στα... σκαριά και κάποιους εκλεγμένους βουλευτές στα... κάγκελα.

Οι πρώτες, μάλιστα, αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια της Κρήτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα σενάρια περί «απορρόφησης» των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ- εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία Σαμαράς και Ντόρα, έχουν ήδη προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ.

Τον ίδιο προβληματισμό αντιμετωπίζουν και οι βουλευτές Επικρατείας του κόμματος καθώς ενδεχόμενη συμφωνία της κυρίας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της ΝΔ φαίνεται πως περιλαμβάνει την τοποθέτησή της στο Επικρατείας. Αν η συμφωνία υλοποιηθεί, όλα δείχνουν ότι θα θυσιαστεί ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει οι νέες εκλογές να γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, αυτό θεωρείται από αβέβαιο έως και αδύνατο.

Το πιθανότερο είναι η προκήρυξη των εκλογών να γίνει πριν τις 27 Μαΐου και η διεξαγωγή τους να πραγματοποιηθεί με την απογραφή του 2001 όπως και στις 6 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι αφενός δεν θα έχουμε αλλαγή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες, αφετέρου θα υπάρξουν ενστάσεις από όσους βρέθηκαν οριακά εκτός Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, με δεδομένο τις συνεχείς εναλλαγές που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε περίπτωση που η ΝΔ χάσει τη πρώτη θέση και το μπόνους των 50 εδρών, από τους 108 βουλευτές της ΝΔ που εξελέγησαν συνολικά στις 6 Μαΐου, αρκετοί αναμένεται να βρεθούν εκτός Βουλής.

Σε αυτή την περίπτωση στην Α' Αθήνας η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να χάσει σχεδόν 5 έδρες με αποτέλεσμα να μην εκλεγούν οι Ανδρέας Ψυχάρης, Προκόπης Παυλόπουλος, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Κικίλιας και Φωτεινή Πιπιλή.
Στη Β' Αθήνας όπου επίσης θα χαθούν πέντε έδρες, κινδυνεύουν οι Γιάννης Παπαθανασίου, Κατερίνα Παπακώστα, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αννα Καραμανλή και Βύρων Πολύδωρας. Στην Περιφέρεια Αττικής θα χαθεί μία έδρα, εκείνη του Αθανάσιου Μπούρα.

Στην Α' Θεσσαλονίκης αναμένεται να χαθούν τρεις έδρες των Γιώργου Ορφανού, Σταύρου Καλαφάτη και Γιάννη Ιωαννίδη.

Στο Ηράκλειο κινδυνεύουν σίγουρα οι δύο από τις τρεις έδρες με μόνη εξασφαλισμένη εκείνη του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Στα Χανιά πιθανότατα θα χαθούν και οι τρεις έδρες: του Κωνσταντίνου Γύπαρη, του Κυριάκου Βιρβιδάκη και του Μανούσου Βολουδάκη.

Στην Ηλεία θα χαθεί η έδρα της Διονυσίας Αυγερινοπούλου. Στην Αχαΐα κινδυνεύει να μείνει εκτός ο Νίκος Νικολόπουλος.

Στην Κορινθία ενδεχομένως θα χαθεί η έδρα του Πελοπίδα Καλλίρη. Στην Αιτωλοακαρνανία θα χαθεί η έδρα του Κωνσταντίνου Καραγκούνη.

Στη Βοιωτία θα χάσουν τις έδρες του οι Ανδρέας Κουτσούμπας και Ευάγγελος Μπασιάκος. Στην Καρδίτσα θα μείνει σίγουρα εκτός ο Σπύρος Ταλιαδούρος.

Στα Ιωάννινα, θα χάσει την έδρα του ο Σταύρος Καλογιάννης. Στη Λάρισα, ενδεχομένως θα χαθεί η έδρα του Χρήστου Κέλλα.

Στα Τρίκαλα κινδυνεύει η έδρα του Κώστα Σκρέκα.

Στην Πιερία θα χαθεί σίγουρα η έδρα του Δημήτρη Χριστογιάννη και ενδεχομένως του Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Στην Πέλλα μένει εκτός ο Ιορδάνης Τζαμτζής.

Στις Σέρρες χάνεται σίγουρα η έδρα του Θεόφιλου Λεονταρίδη ενώ στην Καβάλα χάνεται η έδρα του Γιάννη
Πασχαλίδη και κινδυνεύει ο Γιώργος Καλαντζής.

Στον Έβρο χάνεται η έδρα του Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και στα Δωδεκάνησα χάνεται η έδρα του Γιάννη Παππά και ενδεχομένως στου Μάνου Κόνσολα.

Απώλειες θα έχει και το ΠΑΣΟΚ και καθώς εκτός της Β’ Αθηνών σε όλες τις άλλες περιφέρειες εκλέγει ένα βουλευτή, οποιαδήποτε μείωση, έστω και οριακή ή και αλλαγή ποσοστών, μπορεί να επιφέρει αλλαγές. Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου, καθώς το κόμμα τους συμπιέζεται ήδη και αναμένεται να πιεστεί περαιτέρω.

Γωγώ Κυριαζή