Καμιά απώλεια για το ΠΑΣΟΚ, πήρε 155 ψήφους, 143 όχι
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη διαδικασία πήραν μέρος 298 βουλευτές, (απουσίαζαν ο Γιώργος Λιάνης και η Ντόρα Μπακογίαννη). Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (155) έδωσαν όλοι ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ 143 βουλευτές δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.Επεισοδιακή είναι η συζήτηση για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς ένταση προκλήθηκε στη Βουλή μεταξύ Θ. Πάγκαλου και Κωνσταντίνου Τασούλα, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε στην ομιλία του ότι το 1981 για πρώτη φορά είχαμε στη χώρα δημοκρατική κυβέρνηση....
Έξαλλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας πήρε το λόγο και ζήτησε από τον Θ. Πάγκαλο να ανακαλέσει αλλιώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποχωρούσε από τη Βουλή όπως και έκανε παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να πάρει το λόγο προσπαθώντας να... διορθώσει την κίνηση Πάγκαλου και διευκρίνισε ότι το 1981, μετά από πολλές δεκαετίες, ήρθαν επιτέλους στην εξουσία κοινωνικές τάξεις που μέχρι τότε καταπιέζονταν.
Ο πρωθυπουργό ζήτησε από τον Δ. Σιούφα που παρέμεινε στα έδρανα να μεσολαβήσει για να επανέλθουν οι βουλευτές της ΝΔ στην αίθουσα.
Τελικά 13 λεπτά μετά την αποχώρησή τους επέστρεψαν στην αίθουσα της Βουλής, επέστρεψαν στα έδρανα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και θα συμμετάσχουν τελικώς στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση.
Η ΝΔ θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφίσει όμως τους κανονιστικούς νόμους εφαρμογής του.Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Α.Σαμαράς τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα υπερψηφίσει τους κανονιστικούς νόμους «γιατί έτσι κι αλλιώς η ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση που θα κληθεί να τους εφαρμόσει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους την επικοινωνιακή λογική των δημοψηφισμάτων» χαρακτηρίζοντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του πρωθυπουργού προκειμένου να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για το μεγαλύτερο δυνατό έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα.
«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο και να μην οδηγηθούμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Σήμερα η Βουλή καλείται να δώσει ψήφο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ή την κυβέρνηση Βενιζέλου – Παπανδρέου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της η κα. Παπαρήγα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία. Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την οποία ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση, και τόνισε ότι στη Βουλή υπάρχει συναίνεση, ωστόσο σας λείπει «η συναίνεση του ελληνικού λαού». Όσον αφορά το δημοψήφισμα η κα. Παπαρήγα τόνισε ότι είναι υποκατάστατο των εκλογών.
«Πάση θυσία πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης, υπάρχουν καλές προτάσεις από όλα τα κόμματα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Μπορεί να υπήρξε δυσκολία, να μην μπορέσαμε να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής δράσης, πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση για να σωθεί η χώρα. Ουδείς ωφελείται με το να δίνει επιχειρήματα μόνο στη πλατεία», επεσήμανε ο κ Καρατζαφέρης.