> Voliotaki: Μοναδικές ΕΙΚΟΝΕΣ στο ΑIΓΑΙΟ! Η NASA κατέγραψε το φαινόμενο Sunglint!

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μοναδικές ΕΙΚΟΝΕΣ στο ΑIΓΑΙΟ! Η NASA κατέγραψε το φαινόμενο Sunglint!

Ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο πάνω από την Ελλάδα κατέγραψε ο φακός της NASA, με την ανάρτηση που έκανε στο facebook να γίνεται viral μέσα σε λίγες ώρες.

«Sunglint στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στις 6 Ιουλίου το Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA κατέγραψε αυτή την εικόνα του sunglint στα νερά γύρω από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Το φαινόμενο sunglint είναι θέμα οπτικής. Οι περιοχές όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο λεία αντανακλάται περισσότερο το φως του ήλιου πίσω στο σύστημα απεικόνισης του δορυφόρου. Αντίθετα, οι περιοχές σκληρότερου νερού εμφανίζονται πιο σκούρες επειδή το φως είναι διάσπαρτο σε πολλές άλλες κατευθύνσεις.

Οι ξηροί, δροσεροί άνεμοι από τα βόρεια, που ονομάζονται Etesian winds, είναι κοινοί στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην ανεμογεννή πλευρά των νησιών, αυτοί οι άνεμοι συσσωρεύουν το νερό και ενοχλούν την επιφάνεια. 

Όμως καθώς οι μάζες αέρα τρέχουν στα νησιά και τις βραχώδεις κορυφές τους, σχηματίζεται μια «σκιά αέρα» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) στις πλαγιές των νησιών (σε αυτή την περίπτωση, τις νότιες πλευρές). Οι σκοτεινότερες περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές ραβδώσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα των αναταράξεων του ανέμου ή του νερού», σημειώνεται σε ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook NASA EARTH.