> Voliotaki: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – Πίνετε καφέ; Τότε, θα… ζήσετε περισσότερο!

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – Πίνετε καφέ; Τότε, θα… ζήσετε περισσότερο!

Όσο περισσότερο καφέ πίνετε τόσο λιγότερο κινδυνεύετε να αποχαιρετήσετε πρόωρα τον μάταιο τούτο κόσμο, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα διάρκειας περίπου 16 ετών σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καφές μπορεί να αποτρέψει τον θάνατο, είναι όμως καθησυχαστικό να ξέρουμε ότι μια τόσο κοινή και αγαπημένη συνήθεια δεν μας κάνει κακό –όπως συμβαίνει με τόσα άλλα πράγματα που μας αρέσουν!

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σχέση του καφέ με την καλή υγεία και τη μακροζωία.
Παλαιότερα ευρήματα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δεν υπήρχαν όμως αντίστοιχες έρευνες για τους πληθυσμούς της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι οι συνήθειες στην κατανάλωση καφέ (είδος, ποσότητα κ.λπ.) διαφέρουν από χώρα, κάτι που ισχύει στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μη βρίσκει εφαρμογή στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine και είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 521.330 ανθρώπους από 10 ευρωπαϊκές χώρες σε βάθος περίπου 16 ετών. Κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκαν 41.693 θάνατοι.

Οι άντρες που έπιναν τον περισσότερο καφέ φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους κατά την περίοδο της μελέτης συγκριτικά με τους άντρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Ομοίως, και οι γυναίκες που έπιναν συστηματικά καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου (κατά 7%) σε σχέση με όσες δεν έπιναν.

Παρά το γεγονός ότι οι πληθυσμοί και οι συνήθειες στην κατανάλωση καφέ παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, η σχέση ανάμεσα στον καφέ και στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αποδείχτηκε σταθερή στο σύνολο του υπό μελέτη δείγματος, επισημαίνει ο Δρ Νιλ Μέρφι, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών.

Όσον αφορά συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, ο καφές φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του πεπτικού τόσο μεταξύ των αντρών όσο και των γυναικών, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις του κυκλοφορικού και εγκεφαλοαγγειακά επεισόδια μεταξύ των γυναικών. 

Ωστόσο, οι γυναίκες που έπιναν τον περισσότερο καφέ είχαν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο των ωοθηκών.

«Χρειάζονται πολλές έρευνες ακόμη προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ακριβώς συστατικά του καφέ οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα» δήλωσε ο Μέρφι στο Reuters Health. Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, συμπληρώνει, είναι τουλάχιστον καθησυχαστικό που τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καφές δεν συνδέεται με επιβλαβείς εκβάσεις για την υγεία.

Μια δεύτερη αντίστοιχη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε 185.855 ανθρώπους ηλικίας 45-75 ετών, έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα διατρέχουν 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ για όσους απολαμβάνουν δύο ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 18%.

(πηγή: onmed.gr)