> Voliotaki: Ο Ερντογάν που βρυχάται...

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ο Ερντογάν που βρυχάται...

Η γέφυρα του Βοσπόρου
Πρώτα... απαγορεύει την ίδρυση κουρδικού 
κράτους και συγκεντρώνει στρατό απέναντι 
από το καντόνι των Κούρδων Αφρίν, μετά

ανακοινώνει τη δημιουργία δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού αψηφώντας προκλητικά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αξιολογεί σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου, τσακώνεται με την Ολλανδία, προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ, συνεχίζει το πογκρόμ κατά φιλο-γκιουλενιστών, τρίζει τα δόντια στον Κιλιτσντάρογλου και ετοιμάζει «φιέστα» για την... επέτειο του πραξικοπήματος

Ακροβασίες σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω ισχυρών κλυδωνισμών εντός κι εκτός της χώρας.

Στον απόηχο των απειλών του από τη σύνοδο του G20, ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία -εξ ου και συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από το κουρδικό καντόνι Αφρίν- χθες προειδοποίησε την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, ότι «θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, όπως ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν από βήματος του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου, στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε χθες -σε ακόμη μία επίδειξη ισχύος- σχέδια της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του για την κατασκευή, το συντομότερο δυνατό, του σχεδιαζόμενου δεύτερου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (με εργολαβία γαλλο-ιαπωνικής κοινοπραξίας), αλλά κι ενός τρίτου, χωρίς να διευκρινίσει.

Οσο για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, στο Ακουγιού, στα σεισμογενή μεσογειακά παράλια της Μερσίνας, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η ρωσική κρατική Rosatom;

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του (και γαμπρό του Ερντογάν), Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε χθες βέβαιος ότι οι απαραίτητες άδειες θα έχουν εκδοθεί ώς τα τέλη του έτους και ότι η κατασκευή θα αρχίσει το 2018 -αψηφώντας επιδεικτικά το περί του αντιθέτου πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου...
Με τον Τίλερσον

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αξιολογήσει νέα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Ιράκ, συμπλήρωσε ο Ερντογάν, ορμώμενος προφανώς και από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, την Κυριακή, στο περιθώριο του συνεδρίου.

Προερχόμενος από την Ουκρανία -κι αναχωρώντας χθες από την Κωνσταντινούπολη για μία κρίσιμη διαμεσολαβητική προσπάθεια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου-, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε επιμελώς να θίξει τα πιο κρίσιμα «μέτωπα» στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων (κυρίως τον εξοπλισμό των πολιτοφυλακών YPG των Κούρδων της Συρίας και τη μη έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία).

Αντ’ αυτών, ο Τίλερσον εξήρε το θάρρος του τουρκικού λαού να υπερασπιστεί τη δημοκρατία κατά την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου (για την οποία η Αγκυρα έχει αφήσει αιχμές για ανάμιξη κύκλων της CIA). 


Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αρχίζουμε να ανοικοδομούμε κάποια από την εμπιστοσύνη που είχαμε απολέσει μεταξύ μας». Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας «με την Τουρκία σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας».

Χαρακτήρισε δε την Αγκυρα «σημαντικό εταίρο», με τον οποίο «οι ΗΠΑ προσδοκούν συνεργασία σε πρότζεκτ που θα προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια, όπως ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου», τα οποία -όπως υπογράμμισε - «θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διευρύνει τις πηγές ενέργειας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια». 


Στο μεσοδιάστημα, οι ευρω-τουρκικές σχέσεις περνούσαν μέσα από νέες Συμπληγάδες...
Persona non grata

Μία εβδομάδα αφότου η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στα εδάφη της ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση για την πρώτη «μαύρη» επέτειο της 15ης Ιουλίου -κι ενώ η Γερμανία συνέχιζε την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία- η Βιέννη ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιτρέπει την είσοδο στον Τούρκο υπουργό Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, εξ αφορμής ανάλογης εκδήλωσης με εκείνη στην Ολλανδία και με αιτιολογία τον δυνητικό «κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στην Αυστρία».

Αντανακλώντας τη σύγχυση της Αγκυρας, το μεν τουρκικό υπ. Οικονομίας διέψευσε ότι ο Ζεϊμπεκτσί είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, το δε τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις αυστριακές αρχές ότι «δεν είναι ειλικρινείς, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών». 


Ως προς αυτές, πάντως, η Αγκυρα έδωσε χθες το... γνωστό δείγμα γραφής, με νέο πογκρόμ κατά ύποπτων φιλο-γκιουλενιστών, αυτή τη φορά με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά 72 πανεπιστημιακών.

Στους 47 που ήδη συνελήφθησαν συγκαταλέγεται ο Κοράι Τσαλισκάν: διακεκριμένος ακαδημαϊκός, γνωστός επικριτής της κυβέρνησης και πρώην σύμβουλος του ηγέτη της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μετά την μεγαλειώδη «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» εξελίσσεται «από πρόεδρος του CHP σε ηγέτη με την πραγματική έννοια της λέξης», παρατηρεί ο έγκριτος αρθρογράφος της Hurriyet, Μουράτ Γετκίν.
Στον Βόσπορο

Κατά τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος AKP, αντίθετα, ο Κιλιτσντάρογλου «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι», επιδιώκοντας να προκαλέσει «αναρχία στην κοινωνία». 


Σε απάντηση η ισλαμοσυντηρητική ηγεσία της Αγκυρας ετοιμάζει από σήμερα -κι ενόψει της «μαύρης» επετείου του Σαββάτου- μία διαρκή φιλοκυβερνητική φιέστα, κατεβάζοντας στους δρόμους τους οπαδούς του AKP, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν θα δώσει το «παρών» σε προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, που έχει... γλαφυρά ονομαστεί «Περιφρούρηση Δημοκρατίας», προτού μετάσχει στην «Πορεία Εθνικής Ενότητας» στη «Γέφυρα Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», όπως έχει από πέρυσι μετονομαστεί η γέφυρα του Βοσπόρου...

efsyn.gr