> Voliotaki: «Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών»

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

«Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών»

Εάν ο Άρειος Πάγος κρίνει θετικά για το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η απόφαση είναι γνωμοδοτική προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που έχει τον τελευταίο λόγο, τόνισε ο δικηγόρος Όμηρος Ζέλιος μιλώντας Στο Κόκκινο. «Παραπλανητικά» τα τελευταία δημοσιεύματα στην Τουρκία.

Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή εκδικάζονται οι αναιρέσεις και ο κ.Ζέλιος απέφυγε

να κάνει κάποιο σχόλιο, καθώς όπως είπε δεν είναι σωστό να επέμβει κανείς στη δίκη πριν τη δίκη, αλλά δήλωσε αισιόδοξος, καθώς εκτίμησε ότι η υπόθεση είναι ξεκάθαρη.

Εσπευσε ωστόσο να διαψεύσει δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν και ελληνικά, περί διαφοροποίησης της υπόθεσης για τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. «Είναι παραπλανητικά, δεν υπάρχει τίποτε νέο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να δηλώνουν αθώοι», τόνισε.

Τόνισε επίσης ότι κανείς τους δεν έχει εκδοθεί και οι οκτώ παραμένουν στην Ελλάδα.

Μετά τις αντιφατικές αποφάσεις που προέκυψαν γιατί πάρθηκαν από διαφορετικές συνθέσεις δικαστηρίων, υπήρξε αίτημα για συνεκδίκασης, το οποίο απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Ο κ.Ζέλιος είπε ότι αυτή τη φορά περιμένει να υπάρξει ενιαία απόφαση, κάτι που θα είναι και το πιο λογικό, καθώς δεν υπάρχει κάποιο διαφοροποιό στοιχείο.

Τόνισε ότι και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που συμμετείχαν σε ΝΑΤΟϊκές μονάδες και συγκεκριμένα σε δομές έρευνας και διάσωσης (SAR), έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί, που έχουν μεταξύ άλλων υπηρετήσει σε Αφγανιστάν και Βοσνία παλαιότερα.

Δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα, απλώς έτυχε να κληθούν σε υπηρεσία την ώρα που το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη και έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ιστορία τους πήρε έκταση λόγω της «κινηματογραφικής» αυτομόλησης, συνέχισε ο κ.Ζέλιος, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι άγνωστες τόσο παλαιότερα και στην Ελλάδα όσο και αλλού, σε χώρες όπως της πρώην ΕΣΣΔ. «Είναι απόλυτα φυσιολογική, είναι εύκολο για τους πιλότους», όπως είπε.

Σημείωσε επίσης ότι οι προθέσεις τους αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν να προσγειωθούν στα βουνά και να διαφύγουν, αλλά ζήτησαν άδεια και προσγειώθηκαν κανονικά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η τύχη τους θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο και πιθανώς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ.Κοντονή, τόνισε ο κ.Ζέλιος.

Εάν το αίτημα έκδοσής τους απορριφθεί, η υπόθεση τελειώνει εκεί, καθώς η κρίση του ΑΠ θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.

Εάν όμως γίνει δεκτή, τότε έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα έχει τον τελικό λόγο.

«Σε καμία περίπτωση δεν εκδίδεται κανείς εάν δεν το αποφασίσει ο ίδιος ο υπουργός», ξεκαθάρισε ο κ.Ζέλιος.