> Voliotaki: Εσείς το γνωρίζατε; Δείτε πως πέθανε ο Κολοκοτρώνης!

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Εσείς το γνωρίζατε; Δείτε πως πέθανε ο Κολοκοτρώνης!

KOLOKOTRONIS

Στις 13 Νοεμβρίου 1838 ο σχεδόν εβδομηντάχρονος Κολοκοτρώνης μίλησε στην Πνύκα προς τους μαθητές του Γυμνασίου της πρωτεύουσας…

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το xorisorianews.gr, όταν έμαθε για τις προθέσεις του Γέρου, φοβήθηκε μήπως από τα λεγόμενά του ξεσηκωθεί ο κόσμος. Έστειλε λοιπόν ένα απόσπασμα χωροφυλακής για να τον εμποδίσει. 
Δεν πρόλαβαν όμως και ..συνάντησαν τον Κολοκοτρώνη κατά την επιστροφή. «Άδικα θα πάτε», τους φώναξε πειρακτικά. «Τα είπα, δεν θα με βρείτε πια εκεί».
 Στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το έθνος δεν θα τον έβρισκε πουθενά, πουθενά αλλού εκτός από τη μνήμη ενός ολόκληρου λαού. Γιατί μόνο αν ζήσεις μέσα σ’ αυτήν γίνεσαι αθάνατος.
Ας παρακολουθήσουμε όμως τις τελευταίες στιγμές του Γέρου. Λίγους μήνες πριν κλείσει τα μάτια του, το ένστικτό του τον ειδοποίησε πως το τέλος βρισκόταν κοντά. Περιόδευσε σε όλον τον Μοριά. 
Παντού από όπου περνούσε, φώναζε φίλους και εχθρούς και τους αποχαιρετούσε δίνοντας και παίρνοντας συγχώρεση. Πέρασε στις Σπέτσες και στην Ύδρα και συμφιλιώθηκε με τον Κουντουριώτη.