> Voliotaki: Στό μικροσκόπιο τής Δικαιοσύνης η υπόθεση τών υποβρυχίων

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στό μικροσκόπιο τής Δικαιοσύνης η υπόθεση τών υποβρυχίων

Στην ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκονται ήδη στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις για την υπόθεση της ανάθεσης το 2000 της κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία και τις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές Αρχές.

Ύστερα, μάλιστα, από το υλικό που έχουν συγκεντρώσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην Σ.Δ.Ο.Ε.), αναμένεται να υποβληθεί και νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς...
τις γερμανικές Αρχές. Αντίστοιχο αίτημα δεν αποκλείεται να υποβάλει και η Γερμανία προς τη χώρα μας.

Εισαγγελικές πηγές, σχολιάζοντας, πάντως, το περιεχόμενο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που εμπλέκει και το όνομα του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ κάνει λόγο για μίζες 55 εκατομμυρίων που δόθηκαν από τη Ferrostal για τη συμφωνία, έλεγαν πως «είναι γνωστά στη Δικαιοσύνη».

Yπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των υποβρυχίων είχε απασχολήσει και τη συνάντηση που είχαν στη Χάγη οι δύο Έλληνες εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος με Γερμανούς συναδέλφους τους που διενεργούν τη σχετική έρευνα.

Ήδη, μάλιστα, η γερμανική Δικαιοσύνη έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία και έχει προφυλακίσει δύο στελέχη της εταιρείας Ferrostaal, που φέρεται ότι «λάδωνε», για να αναλάβει την κατασκευή των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δεκάδες καταθέσεις, οι προμήθειες που καταβάλλονταν από τους Γερμανούς ξεπερνούσαν το 5% του κόστους της παραγγελίας, ενώ μόνο για το «Παπανικολής» φέρεται να δόθηκαν 10-12 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνάντηση της Χάγης οι Έλληνες εισαγγελείς και οι Γερμανοί συνάδελφοί τους αντάλλαξαν αρκετές πληροφορίες και μια σειρά στοιχείων για την υπόθεση.

Άλλωστε, η έρευνα στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, ενώ αναμένεται και το πόρισμα του Σ.Δ.Ο.Ε., το οποίο και θα μελετηθεί, πριν κληθούν με την ιδιότητα του υπόπτου όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση.