> Voliotaki: Δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Ότι να ναι… – Δεν δίνεται τελικά αναστολή για τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία!

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Ότι να ναι… – Δεν δίνεται τελικά αναστολή για τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία!

sxoleia

Την απόφαση να επιβληθεί κανονικά ο ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες έλαβε η κυβέρνηση και πλέον τα ιδιωτικά σχολεία έχουν περιθώριο έως τις 8 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία ως υπόχρεοι του φόρου.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε πως υπάρχουν εισηγήσεις για να δοθεί μια παράταση δυο μηνών στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, για να μπορέσει να αποφασιστεί από την νέα κυβέρνηση το τι θα γίνει. 
Μάλιστα τόνισε πως υπάρχει ήδη επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών και την πρωθυπουργό και πως μέσα στην ημέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Ωστόσο, αν και όλοι ανέμεναν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρέχεται η δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, τελικώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να δρομολογήσει τις διαδικασίες.
Καθώς οι επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες και ειδικά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ανέμεναν την αναστολή του μέτρου δεν προέβησαν στην υποβολή δήλωσης μεταβολών στην εφορία κάτι που κανονικά έπρεπε να πράξουν έως σήμερα. 
Για να τους διευκολύνει η κ. Σαββαΐδου υπέγραψε απόφαση με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ, δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Παραλλήλως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποσαφήνισε πως τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,αλλά και ότι ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά.
Έτσι, για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015.
Η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου για τα ιδιωτικά σχολεία που θα εξαιρεθούν από το ΦΠΑ 23% θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή θα υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς για λόγους ανταγωνισμού που αναφέρονται αναλυτικά στο νόμο 4336/2015 τα περισσότερα ιδιωτικά θεωρούνται υπόχρεοι στο φόρο.