Τα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού που οδηγούν σε τακτική έγχυση ανεπεξέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό βγάζουν στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών της πόλης.
Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ζημιά, αλλά μια διαρκή κατάσταση που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, φανερώνει του λόγου το αληθές.
Η όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περιστοιχίζεται κύρια γύρω από το
ζήτημα της τοπικής οικονομίας και των επιπτώσεων στον τουρισμό – ζήτημα υπαρκτό –και λιγότερο στο σοβαρό ζήτημα της υγείας και υγιεινής των λουόμενων, ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων κατηγοριών όπως βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής που γνώριζε το ζήτημα εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα και το κρατούσε κρυφό είναι τεράστιες και έχουν να κάνουν με την υγεία εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ανθρώπων. Για το λόγο αυτό οι ευθύνες της είναι εγκληματικές. Συνεχίζει να είναι υπόλογη και να διαπράττει έγκλημα μιας και όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχει προβεί και σε καμία ενημερωτική – προειδοποιητική εκστρατεία στις παραλίες του Βόλου. Οι μετρήσεις της Περιφέρειας δεν μπορούν να καθησυχάζουν και αυτό γιατί η έγχυση των λυμάτων δεν είναι συνεχής αλλά συμβαίνει όταν μπλοκάρει η μια δεξαμενή (μιας και οι άλλες δε λειτουργούν), κάτι που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να υπάρχει ιεράρχηση τέτοια που η τοπική οικονομία -όπως λέγεται, θα μπαίνει πάνω από την υγεία του κόσμου.
Ο Βιολογικός αναδεικνύει ότι οι υπηρεσίες παραπαίουν με τραγικές συνέπειες στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής και αποκλειστική αιτία είναι η συνεχής προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων: τη λειτουργία τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα, την ιδιωτικοποίησή τους, τη διαρκή μετατροπή τους σε μηχανάκια για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των ομίλων. Η δημοτική αρχή, όπως ακριβώς και η προηγούμενη, ακολουθεί πιστά αυτόν τον δρόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές στην καθαριότητα, τα ΚΔΑΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, παντού. Μόλις πριν από λίγες μέρες και με μεγάλη ευκολία παρέδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην κυβέρνηση για να πάνε στους πιστωτές, αλλά αρνείται να διαθέσει μερικά ευρώ για να υπάρχει πετρέλαιο στην εφεδρική γεννήτρια του Βιολογικού. Όσο δεν μπαίνει φραγμός σε αυτή την πολιτική, η κατάσταση θα οξύνεται επικίνδυνα για τις λαϊκές οικογένειες.
Απώτερος στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, τμήμα της οποίας είναι ο Βιολογικός. Η συνεχής απαξίωση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, γίνεται για να περάσει η λογική ότι το κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος, δεν μπορεί να συντηρήσει την υπηρεσία, οπότε πρέπει να έρθει ο «σωτήρας» επιχειρηματίας για να αλλάξει η άθλια κατάσταση. Η Δημοτική Αρχή Μπέου παίζει επικίνδυνα με αυτό το παιχνίδι. Αδίστακτα θυσιάζει την υγεία του λαού του Βόλου για να προχωρήσουν τα σχέδια αυτά, σήμερα με τον Βιολογικό, χτες με τις μετρήσεις στο νερό της Πορταριάς ή το νερό στα σχολεία.
Τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται και στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν αποδεχτεί την παραπάνω στρατηγική. Ακόμα και τώρα, στο ζήτημα του Βιολογικού, παίζουν και αυτοί στο παιχνίδι του ιδιώτη και των εργολάβων σα μοναδική λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Πατσιαντάς, επιμένει στις εργολαβίες στον Βιολογικό, χωρίς «ιδεοληψίες» όπως είπε σε πρωινή εκπομπή, αποδεικνύοντας την πλήρη υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Είναι ψέματα ότι οι ιδιώτες και οι εργολαβίες αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα. Όπως τονίζουν οι βασικοί γνώστες της κατάστασης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο χώρο, αυτό που απαιτείται είναι επαρκής χρηματοδότηση και κυρίως μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό με δικαιώματα. Η τακτική με τους συμβασιούχους και τις εργολαβίες δεν μπορεί να δώσει λύση γιατί, όντας ανειδίκευτοι μέχρι να «μάθουν» τη λειτουργία, φεύγουν ή αλλάζουν οι εργολαβίες. Από την άλλη βασικός στόχος των εργολάβων είναι η μεγιστοποίηση των κερδών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.
Εδώ και τώρα: να λυθεί το πρόβλημα και να επαναλειτουργήσουν όλες οι δεξαμενές του Βιολογικού. Μέχρι να επανέλθει η κατάσταση του Παγασητικού σε κανονικά επίπεδα: σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο να παρθούν μέτρα ενημέρωσης στις παραλίες και τον κόσμο, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι της Περιφέρειας και να λειτουργήσει παρατηρητήριο. Φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί και τις δημοτικές υπηρεσίες στη μεθοδευμένη απαξίωση μπορεί να βάλει μόνο η εργατική τάξη και οι λαϊκές οικογένειες. Να μπουν μπροστά ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΥΑΜΒ. Από τις ίδιες τις εξελίξεις γίνεται όλο και πιο φανερό ότι για να μπορέσει να υπάρξει φιλολαϊκή προοπτική απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.