> Voliotaki: Πρόσω ολοταχώς για εκλογές...

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Πρόσω ολοταχώς για εκλογές...

Για εκλογές ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η βασική εκτίμηση που κάνει το ηγετικό επιτελείο μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, επομένως ανοίγει ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέλαβε ως θετική εξέλιξη την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και έδειξε να μην αιφνιδιάζεται, καθώς τη χαρακτήρισε «αναμενόμενη» και «καλοδεχούμενη». Ενδεικτική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε ημερομηνία εκλογών».

Όσον αφορά το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως, όποιο και να ήταν αυτό, δεν έχει καμία πολιτική σημασία σε αυτή τη συγκυρία, καθώς το επίδικο είναι αν με την εκλογή ή μη του ΠτΔ θα δοθεί παράταση στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζουν.

Πάντως, παραπέμποντας στις κραυγές περί συναίνεσης που εκπορεύονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο όλο το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην ενημέρωση των συντακτών σχολίασε ότι ο Σταύρος Δήμας αποτελεί «πολιτικά στενή», «κομματική» επιλογή, που στόχο έχει να συσπειρώσει τον δεξιό πολιτικό χώρο.

Κατάρρευση

Γενικότερα η Κουμουνδούρου ερμηνεύει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ως εξής:

1 Αφενός θεωρεί ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση από τα πράγματα, αφού βλέπει ότι, ακόμη κι αν «κέρδιζε» στο θέμα του Προέδρου, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε βέβαια να επιβάλει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί. Σε αυτή την περίπτωση τα εσωτερικά προβλήματα, πρώτα και κύρια στο ΠΑΣΟΚ, θα οδηγούσαν σε βέβαιη κατάρρευση.

«Η επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που επί της ουσίας εδώ και καιρό ζητάει η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να το αρνείται ως δήθεν πρόταση αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, έγινε χθες πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξ ανάγκης και όχι από επιλογή» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα ημερίδας για τον τουρισμό στο ΕΒΕΑ.

2 Αφετέρου πιστεύει ότι η επίσπευση αυτή τη στιγμή αξιοποιείται από το Μαξίμου ως εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της ήττας. Η δίμηνη παράταση, που όπως εκτιμάται στον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ύστερα από κάποιου είδους συνεννόηση με τους δανειστές, θα χρησιμοποιηθεί ώστε η κυβέρνηση να οργανώσει τα δικά της διλήμματα, αποκρύπτοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο των δεσμεύσεών της που αποκάλυψε το e-mail της τρόικας.

Επ’ αυτού από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι δεν βρισκόμαστε στο 2012, όταν ο Σαμαράς κατέβηκε στις εκλογές σαν... «αντιμνημονιακός», αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε με τη Μέρκελ. Σήμερα πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να κρυφτεί το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθούν οι δύο εταίροι, επομένως δεν θα μπορέσουν να δώσουν την εκλογική μάχη με «κρυφή ατζέντα».

«Διαχείριση της ήττας» για την Κουμουνδούρου δεν σημαίνει πάντως ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα πάνε με σταυρωμένα χέρια στις εκλογές. Αντιθέτως τα στελέχη του ηγετικού επιτελείου αναμένουν και πόλωση και επιθέσεις. Εκτός από τα διάφορα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και τροφοδοτούν την εσωτερική κινδυνολογία, εκτιμάται ότι στο εσωτερικό «πολλοί θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν την ατζέντα του διαλόγου για να ξυπνήσουν συντηρητικά αντανακλαστικά».

Όσον αφορά ερωτήματα που τίθενται, άλλοτε εύλογα άλλοτε με δόση καχυποψίας και κινδυνολογίας, σχετικά με τη διαπραγμάτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος και αν, σε περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση, έχει τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστεί – δεδομένου ότι τον Μάρτιο υπάρχουν «πιεστικές» λήξεις ομολόγων –, στην Κουμουνδούρου απαντούν ότι δεν πρόκειται να μπουν στη λογική των αγορών, που θέλουν να καθορίζουν τα πολιτικά πράγματα στο εσωτερικό των χωρών.

Επιπλέον παραπέμπουν στην περίοδο μετά τις εκλογές του 2012, όταν, παρά την προεκλογική «τρομοκρατία», με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Σαμαρά η δόση της τρόικας καθυστέρησε επί μήνες χωρίς να έρθει η καταστροφή.

Συνέδρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση συνεχίζει τον προγραμματισμό που έχει εξαγγείλει προχωρώντας στα δύο επόμενα περιφερειακά συνέδρια το Σαββατοκύριακο (Κρήτη και Θεσσαλία) με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Πάνω απ’ όλα, με αφετηρία τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αρχίζει σιγά - σιγά η προεκλογική προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει τα ψηφοδέλτια και τις συνεργασίες.

Όσον αφορά τις συνεργασίες με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητους βουλευτές κ.λπ., κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι όλο αυτό το διάστημα οι συζητήσεις και οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, ενώ ερωτώμενος σχετικά απάντησε ότι το ραντεβού Τσίπρα - Κουβέλη, το οποίο εκκρεμεί, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, που ενδεχομένως θα επικυρώσει κάποιου είδους συνεργασία, αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το σενάριο που διακινήθηκε τις προηγούμενες μέρες περί απορρόφησης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένταξης στελεχών και βουλευτών της στα ψηφοδέλτιά του, αν και διαψεύστηκε από την Αγ. Κωνσταντίνου, με την Κουμουνδούρου επισήμως να δείχνει άγνοια τέτοιων συζητήσεων και να παραπέμπει μόνο στο περιεχόμενο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών την περασμένη Πέμπτη, υπάρχει ως συζήτηση στο παρασκήνιο.

Ως προς τα παραπάνω, ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε «αποκυήματα πολιτικής φαντασίας» σενάρια που μιλούν για διάλυση της ΔΗΜΑΡ και προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως δεν έχει τεθεί θέμα κοινής εκλογικής καθόδου. Ο ίδιος δήλωσε ότι συζητάει με την Κουμουνδούρου τις προϋποθέσεις προοδευτικής διακυβέρνησης, υπό όρους οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ. 

Από το Ποντίκι