-Γιατί ο Σαμαράς έπεισε τους δανειστές να μην ξανάρθουν οι εκπρόσωποι μέχρι… νεωτέρας -Στο Παρίσι η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Τη σταδιακή απεμπλοκή της από τα «δεσμά» της τρόικας επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Τον τελευταίο καιρό πολλοί υπουργοί αλλά και βουλευτές είχαν εκφράσει τη δυσφορία
τους για τη συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα που δυσκόλευε την πολιτική, κοινωνική και επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων.
Παράλληλα, οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν σε υπουργούς δημιουργούσαν έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και εκνευρισμό μεταξύ των υπουργών που αρκετές φορές ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει επανειλημμένα τη δυσφορία τόσο για τη συνεχή παρουσία της τριμερούς στην Αθήνα, όσο και για τις παράλογες απαιτήσεις τους που δυναμίτιζαν το κλίμα.
Υπό το φόβο ενός νέου σίριαλ στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, ο Α. Σαμαράς είχε ζητήσει από τους δανειστές η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να γίνει εκτός Ελλάδος.
Μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός κατάφερε να πάρει το «ναι» για κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί σε χώρες που βρίσκονται υπό το καθεστώς δημοσιονομικού προγράμματος:
Να στείλει την τρόικα αλλά και τους υπουργούς του για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος - και συγκεκριμένα στο Παρίσι - προκειμένου να γίνει εκεί (3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου) ο επόμενος γύρος της αξιολόγησης του προγράμματος.
Η δυσφορία των πολιτών στην Αθήνα για την τρόικα, με τις συχνότατες πλέον αποδοκιμασίες των τροϊκανών από πολίτες, αλλά και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έρχονται ενόψει ΔΕΘ και προεδρικής εκλογής, έπεισαν τους δανειστές να δεχτούν να γίνει η αξιολόγηση εκτός Ελλάδος.
Ο κ. Σαμαράς είναι προφανές ότι λίγο πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην τελική ευθεία προς την προεδρική εκλογή θέλει να μην έχει στα «πόδια» του τους εκπροσώπους των δανειστών.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το φθινόπωρο θα είναι μια περίοδος που θα έχει έντονο άρωμα εκλογών στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι σταδιακά η χώρα απαλλάσσεται από την τρόικα και το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη γαλλική πρωτεύουσα το Σεπτέμβρη θα μεταβούν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.