> Voliotaki: 7 δισ. ευρώ από τη Γερμανία διεκδικεί στο δικαστήριο η Ελλάδα – Τα υποβρύχια καίνε τους Γερμανούς

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

7 δισ. ευρώ από τη Γερμανία διεκδικεί στο δικαστήριο η Ελλάδα – Τα υποβρύχια καίνε τους Γερμανούς

- Αποκάλυψη – βόμβα από την βρετανική εφημερίδα Telegraph
- Η Ελλάδα διεκδικεί αποζημίωση από Γερμανούς και Άραβες για τα υποβρύχια

- Χθες έφτασε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας φάκελος 200 σελίδων
- 15 χρόνια από τις πρώτες υπογραφές για τα υποβρύχια type 2014 και ενώ ακόμη δεν έφτασε μετά από χρόνια ο περίφημος “Παπανικολής” ενώ η χώρα θα έπρεπε να έχει παραλάβει 4 σκάφη και να έχει ενεργοποιήσει ρήτρες για άλλα δύο η χώρα μας προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας κατά της Γερμανικής εταιρείας.


Όπως αποκαλύπτει η Βρετανική Εφημερίδα Telegraph η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο δικαστήριο έφτασε χθες ένας φάκελος 200 σελίδων και όπως αναφέρει η εφημερίδα “μπορεί τώρα να αποκαλυφθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης 7 δισ. ευρώ εναντίον της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar”.

“Το 200 σελίδων έγγραφο που εστάλη στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας αναφέρει ότι διακυβεύτηκε η διεθνής θέση της Ελλάδας από την αποτυχία προμήθειας των υποβρυχίων και υπονομεύτηκε η θέση της στο ΝΑΤΟ” προσθέτει το ρεπορτάζ σύμφωνα με το Βήμα.

Έγκυρη πηγή δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι “το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που θα δικαιολογούσε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση από τους Αραβες και τους Γερμανούς, γιατί τα υποβρύχια είναι συνδεδεμένα με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι η χώρα αναμένει την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει φέρει πολλούς επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στους φυσικούς της πόρους”.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα μας παρά την κρίση που την κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ με τις αμυντικές δαπάνες. Η χώρα μας -σημειώνει- ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, δαπανώντας 4% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς.

Η “αμφιλεγόμενη συμφωνία” για τα υποβρύχια, συμπληρώνει η Telegraph, οδήγησε στην ποινική δίωξη ενός υπουργού Αμυνας και στην παραίτηση ενός ανώτερου αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού. Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας επιλύει διεθνείς εμπορικές διαφορές. Η ThyssenKrupp Marine αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δει λεπτομέρειες της προσφυγής.