Έντονες είναι οι αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας, για τη στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος και τη διαβεβαίωση ότι θα καταγγελθεί το μνημόνιο, με την Ελλάδα να παραμένει σίγουρα στο ευρώ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η ηγεσία αυταπατάται, εάν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χωρίς να συγκρουστεί μαζί τους και να είναι έτοιμη ακόμη και για έξοδο από την ευρωζώνη.Με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί απόψεις της αριστερής πτέρυγας, ο Άκης Μπαδογιάννης, εξ απορρήτων του κ. Λαφαζάνη και μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του κόμματος, περιγράφει ουσιαστικά την αδιέξοδη στρατηγική της Κουμουνδούρου, προβλέπει ότι η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων θα οδηγήσει σε ρήξη με τους δανειστές και σε διακοπή χρηματοδότησης της χώρας, άρα θα καταστήσει αναγκαία την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Προειδοποιεί επίσης ότι, εάν δεν ετοιμαστεί μία αριστερή κυβέρνηση και προφανώς η χώρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε θα υποστεί αναδίπλωση, όπως έγινε με την Κύπρο, ενώ θα υπάρξει και πλήρης αδυναμία διαπραγμάτευσης.
Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:
Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
"Δεν ξέρω πόσο εξέπληξαν τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στο Ώστιν του Τέξας. Το βέβαιο είναι ότι ξαναθέτουν το ερώτημα, που γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.
Μπορεί η Ελλάδα να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική εντός της ευρωζώνης;
Ας μην έχουμε αυταπάτες.
Η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων δεν μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς, όπως λέγεται, ενέργειας.
Η κίνηση αυτή, που οδηγεί από τα πράγματα και σε ταυτόχρονη καταγγελία και αθέτηση των δανειακών συμβάσεων, θα έχει ως βέβαιο, σχεδόν, αποτέλεσμα τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης στη χώρα αλλά και τη διακοπή της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.
Οι συνέπειες θα είναι αναμενόμενες. Η Ελλάδα θα καταφύγει σε στάση πληρωμών, αφού δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν, ενώ οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Τι θα κάνει τότε η ελληνική κυβέρνηση; Ό,τι έκανε και η Κύπρος; Άτακτη αναδίπλωση; Ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη;
Πέραν αυτών.
Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γενναία χρηματοδότηση και με ευνοϊκούς όρους στην οικονομία της αλλά και να ανακουφίσει στοιχειωδώς την τελευταία ή τουλάχιστον βασικούς κλάδους της, από τον άγριο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Αυτά και αρκετά άλλα, που δεν είναι της ώρας και του χώρου, σημαίνουν την ανάγκη να ανακτήσει η χώρα με νέους όρους την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής.
Με δύο λόγια εθνικό νόμισμα.
Φοβούμαι ότι όλα αυτά παραμερίζονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η έξοδος από την ευρωζώνη αλλά και η σύγκρουση με την ΕΕ ξορκίζονται. Αν δεν υπάρχει γι' αυτήν την έξοδο σοβαρή και καλή πολιτική και οικονομική προετοιμασία και ταυτόχρονα καλή και ανοικτή ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες.
Αν δεν υπάρχουν όλα τούτα, τότε φοβούμαι ότι μπορεί η χώρα να περιέλθει σε μια τέτοια δυσχερή κατάσταση μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που ούτε καν διαπραγμάτευση να μπορεί να διεξάγει. Ίσως και κάτι χειρότερο...".