Ο συνομιλητής του Έλληνα διπλωμάτη εκείνο το απόγευμα στην Αλέα του Νέου Ψυχικού ήταν ένας Αμερικανός διπλωμάτης από εκείνους που έκαναν σπουδαία δουλειά για το State Department στα μέσα της δεκαετίας του ΄80.
Ο ίδιος εκείνη την εποχή είχε βρεθεί ένα φεγγάρι στην Αθήνα ως επικεφαλής ενός ερευνητικού κλιμακίου Αμερικανών ειδικών οι οποίοι είχαν αναλάβει να συντάξουν μια έκθεση με θέμα την Οργάνωση 17 Νοέμβρη. Παρότι συνταξιούχος χαίρει εκτίμησης τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων για την σκληρή και άτεγκτη αντικειμενικότητά του.
Μάλιστα οι εκθέσεις που έχει κατά καιρούς συντάξει χαρακτηρίζονται από την ωμή παράθεση των γεγονότων χωρίς ίχνος συναισθηματικού χρωματισμού, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την εξαγωγή συμπερασμάτων από τους αποδέκτες του υλικού που ο ίδιος υπέγραφε.
Η τωρινή αποστολή του στην Αθήνα ήταν εξίσου σημαντική με εκείνη της δεκαετίας του ΄80. Σκοπός της αποστολής του ήταν να προτείνει ένα πρόσωπο από το χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα το οποίο θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα αφήνοντας στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορία της, όπως η σημερινή.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης που βρίσκεται ήδη 6 μήνες στη χώρα μας μίλησε όλο αυτό το διάστημα με εκατοντάδες Έλληνες και ξένους που ζουν στην Ελλάδα, ταξίδεψε πολλές φορές και εκτός Αθήνας. Ζήτησε να του μεταφράσουν από τα ελληνικά χιλιάδες λέξεις. Όταν παρέδωσε την Έκθεσή του, αυτή κατέληγε σε ένα και μοναδικό όνομα που θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο: Zωή Κωνσταντοπούλου.
Ο ίδιος μάλιστα όπως εξηγούσε στον συνομιλητή του δήλωσε σίγουρος ότι αν η Ζωή ήταν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Αλέξη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φλέρταρε με ένα ποσοστό κοντά στο 40%! Ο συνομιλητής του τον κοιτούσε με θρησκευτική προσήλωση καθώς ο Αμερικανός του εξηγούσε πόσο καταλυτική θα μπορούσε να είναι σήμερα η παρουσία μιας ηγετικής φυσιογνωμίας στην Ελλάδα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Eθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA), ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου και έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το 1998-1999, φοιτήτρια Erasmus στη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ, έλαβε και το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.
Κατά την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Επίσης, αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».
Κατά το πρώτο 7μηνο του 2001, έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ήδη από το 1999 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ποινικού Δικαίου και των Νέων Ποινικολόγων, συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε συνέδρια στις Συρακούσες, τον Νότο, το Τόκυο.
Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.
bio3Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, συμμετέχει στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και με αρθρογραφία.
Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ».
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.
Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, με μέλη ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο.
Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.