Η μεγάλη κρίση, η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η συνεχής φορολογική επιβάρυνση της κτηματαγοράς έχει φέρει νέα ήθη και ανταλλακτικές συνήθειες στην αγορά ακινήτων.
Ιδιοκτήτες ακινήτων ανταλλάσσουν, σύμφωνα με...
την Ημερησία, την περιουσία τους με άλλη, μόνιμοι κάτοικοι αστικών περιοχών ζητούν για ανταλλαγή αγροτεμάχια ή σπίτια στην περιφέρεια προκειμένου να μετακομίσουν, ενώ όλο και περισσότεροι «ενοικιάζουν» τα σπίτια ή τα καταστήματά τους χωρίς ενοίκιο και μόνη απαίτηση να πληρώνονται λογαριασμοί και χαράτσια.
Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, φαινόμενο είναι αυτό της ανταλλαγής ακινήτων είτε με ακίνητα είτε ακόμη και με άλλο είδος ανταλλαγής.
Το πιο περιζήτητο προϊόν ανταλλαγής είναι οι άδειες ταξί, μισές ή ολόκληρες. Ιδιοκτήτες σπιτιών ή οικοπέδων «καίγονται» για ανταλλαγή με τέτοια άδεια, προφανώς διότι θεωρούν ότι το επάγγελμα του ταξιτζή είναι κερδοφόρο και ταυτόχρονα οι άδειες ταξί συγκεκριμένες και ακόμα ακριβές.
Όλο και περισσότεροι δηλώνουν έτοιμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους για χάρη κάποιου άλλου αγαθού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μέχρι και εξειδικευμένες ιστοσελίδες που λειτουργούν ως «ανταλλακτήρια».
Οι βασικές κατηγορίες των ιδιοκτητών που ζητούν ανταλλαγή με άλλο ακίνητο ή άλλο αγαθό είναι οι εξής:
-Οι ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα και δεν μπορούν να καταβάλουν φόρους και άλλα έξοδα συντήρησης. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να πουλήσουν επιλέγουν την ανταλλαγή με διαφορετικά "προϊόντα" ή και με ακίνητα μικρότερης επιβάρυνσης.
- Όσοι «βαρέθηκαν» το σπίτι τους ή την περιοχή όπου μένουν ή όσοι θέλουν κάποιο άλλο είδος ακινήτου. Στις περισσότερες αγγελίες ζητείται για ανταλλαγή κάποιο ακίνητο ή υπάρχουν σπίτια, οικόπεδα ή καταστήματα που προσφέρονται με αντάλλαγμα άλλο ακίνητο σε διαφορετική περιοχή ή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, υπάρχει ιδιοκτήτης διαμερίσματος που ζητά να το ανταλλάξει με μονοκατοικία ή άλλος που μένει σε μεζονέτα στον Γέρακα και επιθυμεί να πάρει κάποιο οικόπεδο.
- Όσοι θέλουν να φύγουν από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις για να ζήσουν αγροτικά. Ζητούν εξοχικά, αγροκτήματα ή χωράφια και τα ανταλλάσσουν με κάποιο διαμέρισμα.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην πλατεία Αττικής δίνει διαμέρισμα 60 τ.μ. και ζητά μονοκατοικία ή διαμέρισμα στο Βαρθολομιό.
Επίσης, διαμέρισμα 71 τ.μ. στην Κυψέλη, κατασκευής του 1965, ανταλλάσσεται με κτήμα ή σπίτι στην Κύμη Ευβοίας.
Ακόμη, μονοκατοικία 52 τ.μ. στην Καλλιθέα ανταλλάσσεται με οικία στην Κατερίνη, διαμέρισμα στο Πολύγωνο 60 τ.μ. ανταλλάσσεται με διαμέρισμα στα Σελήνια Σαλαμίνας και νεόδμητο διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια Αττικής ανταλλάσσεται με αντίστοιχο διαμέρισμα ή μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης.
- Οι επαγγελματίες των ανταλλαγών, κάποιοι δηλαδή που το κάνουν με σύστημα. Συμφωνούν για την αξία των ακινήτων τους και αν προκύπτει διαφορά πληρώνουν σε μετρητά.
Η μανία της ανταλλαγής
Υπάρχουν, πάντως, και αμέτρητες αγγελίες που προκαλούν έκπληξη αφού τα ανταλλασσόμενα είδη είναι εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, νταλικέρης έκανε ανταλλαγή της νταλίκας του, 33 τόνων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 1997, με μονοκατοικία στον Κορινθιακό κόλπο.
Ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, ιστιοφόρων, άλλων σκαφών αναψυχής, καταστημάτων, αυτοκινήτων ή ολόκληρων επιχειρήσεων παίρνουν μέρος στο παζάρι που γίνεται.
Ευφάνταστες αλλά πέρα για πέρα αληθινές είναι οι αγγελίες που αλιεύσαμε και αφορούν την αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, σκάφος μάρκας Azimut 28 με δύο μηχανές, δύο καμπίνες, σαλοτραπεζαρία ανταλλάσσεται με οικόπεδο ή οικία.
Ακόμη ο ιδιοκτήτης μιας κλασικής Κάντιλακ του '60 με 6.300 κ.ε. φαίνεται ότι τη "βαρέθηκε" και ζητά ανταλλαγή με κάποιο ακίνητο ή σκάφος.
Κάποιος πάλι προσφέρει το οικόπεδό του, το οποίο κοστολογεί 55.000 ευρώ, και ζητά ταχύπλοο σε καλή κατάσταση αντίστοιχης αξίας.
Επίσης, ιδιοκτήτης δύο οροφοδιαμερισμάτων 62 και 80 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζητά μεζονέτα-μονοκατοικία στα προάστια της πόλης. Ιδιοκτήτης οροφοδιαμερίσματος 240 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους ψάχνει για ανταλλαγή με κτήμα στη Νάξο ή την Πάρο.
Σύμφωνα με μία άλλη αγγελία ΕΥΒΟΙΑ Μπούρτζι, μονοκατοικία 92 τ.μ., υπερυψωμένη ισόγεια στο Μπούρτζι της Εύβοιας, κατασκευή του 1987, σε οικόπεδο 312 τ.μ., με κλιματισμό, τζάκι, ηλιακό, καινούρια αλουμίνια, υπέρυθρη θέρμανση και συναγερμό, ανταλλάσσεται με οικία στην Ερέτρια.
Τέλος, υπάρχει και κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος με κήπο, τρία τζάκια κ.λπ. στη Βουλιαγμένη που θα ήθελε ανταλλαγή με επαγγελματικό χώρο στην Ακτή Μιαούλη. Υπάρχει και ο λάτρης της Αθήνας αφού προτίθεται να ανταλλάξει νεόδμητη μεζονέτα 90 τ.μ. σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων με απεριόριστη θέα σε θάλασσα και δάσος με διαμέρισμα στην Αττική.
Η μανία της ανταλλαγής έχει και πολυεθνικό χρώμα. Στο Ίντερνετ έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες αγγελίες για ανταλλαγή σπιτιών σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, η Αγγέλα διαθέτει μπανγκαλόου με δύο δωμάτια στην Κέρκυρα.
Ψάχνει σπίτι δύο δωματίων στην Κορνουάλη (Μ. Βρετανία) ή μικρό σπίτι κοντά στη θάλασσα. Επίσης, ζευγάρι που έχτισε βίλα αξίας 500.000 ευρώ στη Ζάκυνθο επιθυμεί ανταλλαγή με διαμέρισμα ή μονοκατοικία ίσης αξίας στη Βρετανία.
Αντί ενοικίου πληρώνουν τα «χαράτσια»
Το νέο φαινόμενο που καταγράφεται είναι η ενοικίαση ακινήτου χωρίς... ενοίκιο. Ο ιδιοκτήτης, είτε βρίσκεται στην επαρχία είτε έχει φύγει στο εξωτερικό και δίνει το ακίνητό του χωρίς την πληρωμή κάποιου μισθώματος. Ζητά μόνο να πληρώνονται τα χαράτσια και τα λοιπά έξοδα συντήρησης.
Για παράδειγμα, πρόσφατα, ιδιοκτήτης μεζονέτας στην Κάντζα που έφυγε για 3 χρόνια στο εξωτερικό έδωσε το ακίνητό του σε ζευγάρι χωρίς ενοίκιο και χωρίς συμβόλαιο με την προϋπόθεση να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, έξοδα κήπου και άλλα κοινόχρηστα και φυσικά το χαράτσι. Ο ιδιοκτήτης γλιτώνει όλα αυτά τα έξοδα, ενώ το ζευγάρι με 180 ευρώ τον μήνα ζει σε ένα πανέμορφο σπίτι.
Ακόμη, ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία έχουν μείνει στα αζήτητα, εδώ και πολλούς μήνες, ζητούν επιχειρηματίες να τα μισθώσουν χωρίς ενοίκιο παρά μόνο με καταβολή εξόδων συντήρησης, λογαριασμών και του φόρου ακινήτων.
Πολλές είναι και οι αντίστροφες αγγελίες, δηλαδή π.χ. 5μελής οικογένεια ζητά σπίτι με αντάλλαγμα τη συντήρησή του. Αρκετοί ιδιοκτήτες επίσης, κυρίως κατασκευαστές με πολλά ακίνητα, συμφωνούν να τα παραχωρήσουν.
Τέλος, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν την πώληση του ακινήτου, παρακρατώντας την κυριότητα και ο «αγοραστής» να μένει πληρώνοντας ένα μηνιαίο ποσό που αφαιρείται από το τελικό τίμημα και μέχρι να βρει το ρευστό για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.