Ψάχνοντας πληροφορίες για την Καλλονή Λέσβου, μαθαίνεις πρώτ’ απ’ όλα ότι φημίζεται για τη σαρδέλα της. Το δεύτερο στοιχείο που ανακαλύπτεις είναι ότι αυτός ο μικρός οικισμός των 1.732 κατοίκων περιλαμβάνεται στην παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia....
Εκεί διαβάζεις ότι η Καλλονή διαθέτει τρία μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και αρκετά κομμωτήρια - αναλογία πέρα από κάθε λογική σε σχέση με τον πληθυσμό. Κάπου προς το τέλος αναφέρεται ότι υπάρχει και ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομα ΑΕΛ Καλλονής, ο οποίος την επόμενη σεζόν (2013-14) θα πρωταγωνιστεί στα γήπεδα της Super League....
Το μόνο που δεν αναφέρεται στη Wikipedia είναι το πώς αυτή η μικροσκοπική κουκίδα στον χάρτη κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να αναρριχηθεί στην Α’ Εθνική, καταπίνοντας τις κατηγορίες λες και ήταν στραγάλια.
Από την περίοδο 2008-2009, που αγωνιζόταν για τρίτη φορά στη Δ’ Εθνική, μέχρι πριν από λίγες μέρες που έδωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης (όπου αγωνίζεταιαπό το 2001) τον τελευταίο και κρίσιμο αγώνα για την άνοδο στα σαλόνια ενάντια στον σκληροτράχηλο Ολυμπιακό Βόλου.
Μια ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία που ήρθε, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, χάρη στον ανοιχτοχέρη πρόεδρό της, κ. Νίκο Μιχαλάκη, ο οποίος πλήρωσε και στελέχωσε την Καλλονή με τον έμπειρο προπονητή κ. Μπάμπη Τεννέ -ο 59χρονος προπονητής έχει ειδικότητα στις ανόδους, καθώς τα έχει καταφέρει με 4 ομάδες (Ακράτητο, Κέρκυρα, Παναιτωλικό, Καλλονή)- αλλά και ακριβούς και ταλαντούχους παίχτες, όπως ο Σενεγαλέζος φορ Μακούμπα Κάντζι.
Ολοι, τεχνικοί και ποδοσφαιριστές, έχουν να λένε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ο πρόεδρος πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα της εποχής και πληρώνει κάθε πρώτη του μήνα. «Ούτε τράπεζα να ήταν», λένε χαρακτηριστικά. Και τράπεζα φυσικά δεν είναι, αλλά ήταν καπετάνιος...
«Ο πρόεδρος κ. Νίκος Μιχαλάκης μάς παρέχει όλα όσα χρειάζονται για να παραμείνουμε απερίσπαστοι στη δουλειά μας», λένε οι ποδοσφαιριστές, τονίζοντας ότι «έχει φροντίσει να έχουμε στη διάθεσή μας ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο, είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις και έχει τοποθετήσει κατάλληλα στελέχη στις κατάλληλες θέσεις».
Ενα άλλο στοιχείο που συνετέλεσε στην επιτυχία είναι το γεγονός ότι η Καλλονή ακολούθησε βήμα προς βήμα το παράδειγμα του Πλατανιά. Δημιούργησε ένα συμπαγές και ομοιογενές σύνολο, από το οποίο έλειπαν οι βεντετισμοί και οι περιττές πρωτοβουλίες.
Ο κάθε παίκτης ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του προπονητή του, ενώ το κλίμα μέσα στα αποδυτήρια ήταν κάτι παραπάνω από άριστο.
O τερματοφύλακας και το μοντέλο
Το μοντέλο Νεσχάν Μουλαζίμ, σύντροφος του τερματοφύλακα της Καλλονής Γιάννη Σιδεράκη, προσπαθεί με επιδέξιες κινήσεις να ανάψει ένα Cohiba No5 στo γλέντι της ανόδου στο μοδάτο «Living Room».
«Οποτε ανεβάζουμε φωτογραφία της στο lesvosnews.gr τα χτυπήματα ξεπερνούν τα 8.000, ενώ τα αντίστοιχα από τις εικόνες των πανηγυρισμών για την άνοδο της ομάδας στη Super League έφτασαν μόλις τα 1.500», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του κ. Γιάννης Σινάνης
Ο ΣΚΟΡΕΡ
Ο πρώτος σκόρερ της Καλλονής Γιώργος Μανούσος και τρίτος συνολικά στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (14 γκολ) με τη σύντροφό του στο γλέντι για την άνοδο της ομάδας. Περιμένει από τη διοίκηση να ανανεώσει το συμβόλαιό του. «Εχω ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με την ομάδα, ωστόσο υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται για εμένα.Τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα έχει ο πρόεδρος της ομάδας, ο κ. Μιχαλάκης», διευκρινίζει
Η ΟΜΑΔΑ
Σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας έπαιξε, σύμφωνα με παράγοντες του ποδοσφαίρου, και το υψηλό της μπάτζετ που πλησίασε, κατά πληροφορίες, τα 2 εκατ. ευρώ.Φημολογείται ότι ο πρόεδρος της Καλλονής, προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή του ικανού και εξελίξιμου Σενεγαλέζου Μακούμπα Κάντζι, του πρόσφερε εξαψήφιο νούμερο για συμβόλαιο μόλις έξι μηνών.
Στα μέσα της χρονιάς αντικατέστησε με ιδιαίτερη ευκολία τον άλλοτε διεθνή τερματοφύλακα της Εθνικής Αυστρίας και ακριβό για τα δεδομένα της Καλλονής Χέλγκε Πάιερ (λέγεται ότι το συμβόλαιό του για έναν χρόνο έφτανε τα 200.000 ευρώ) για να φέρει τον Ισπανό Φρανσίσκο Αντρέο Γκονζάλες
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ
Παγκόσμια πρωτοτυπία. Οσο και να ακούγεται περίεργο, η Καλλονή διαθέτει αντιπρόεδρο που εργάζεται και για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος υπηρετεί στο γραφείο της ΕΥΠ στη Μυτιλήνη και θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς παράγοντες.Ωστόσο έχει και εχθρούς που του προσάπτουν ότι η ενασχόλησή του με τα ποδόσφαιρο δεν συνάδει με την ιδιότητα του πράκτορα. «Μα καλά, τόσο πολύ τούς πειράζει που έχω ένα χόμπι και βοηθάω την ομάδα του νησιού μου;» δηλώνει ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ»
ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΕΣ
Στο γήπεδο οι φανατικές της Καλλονής τραβούν τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας και ανεβάζουν το θερμόμετρο στα ύψηΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Στο χωρητικότητας 2.700 θέσεων Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης στοιβάχτηκαν πάνω από 4.000 φίλαθλοι στο τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου που έκρινε την άνοδο της ομάδας στα σαλόνια της Super LeagueΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η επαγγελματική σταδιοδρομία του προέδρου της Καλλονής είναι εφάμιλλη με το επίτευγμα της ομάδας του. Ενα μικρό οικονομικό θαύμα. Οι πιο παλιοί θα τον θυμούνται ως δεύτερο καπετάνιο στη γραμμή Μυτιλήνη - Πειραιάς.Η ζωή του άλλαξε όταν μετανάστευσε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και ανέλαβε αρχικαπετάνιος στα τάνκερ μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας. «Είμαι 27 χρόνια στη θάλασσα και ό,τι οικονομίες είχα τις έδωσα στην Καλλονή. Δεν έχω ούτε ευρώ τώρα!» λέει στο «ΘΕΜΑ».
Σχήμα οξύμωρο για κάποιον που ανακάλυψε τη μαγεία της στρογγυλής θεάς πριν από μόλις τρία χρόνια. Αλλά έτσι είναι η μπάλα. Ετσι και τη μάθεις, μπορεί να σου πάρει τα μυαλά.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Καλλονής, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ήταν άσχετος με το ποδόσφαιρο ωσότου αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα.
«Μέχρι και πριν από τρία χρόνια δεν είχα καμία επαφή με το ποδόσφαιρο», λέει στο «ΘΕΜΑ». «Πιο παλιά περνούσα από το χωριό και άκουγα τους κατοίκους να φωνάζουν για τα ποδοσφαιρικά.
Απορούσα με τον φανατισμό τους. Κάποια στιγμή με πλησίασαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες και μου ζήτησαν να βοηθήσω την ομάδα. Δεν το πολυσκέφτηκα.
Τους έδωσα 30.000 ευρώ, αλλά τους είπα να μη με ανακατέψουν». Τελικά με τα πολλά κατάφεραν να τον ανακατέψουν πείθοντάς τον να αναλάβει τα ηνία, αφού πρώτα του είχαν ζητήσει και άλλα λεφτά για χάρη της Καλλονής.
Δεν χάνουν αγώνα
Οι καλλονές της Καλλονής στην παραλία. Η σύντροφος του ποδοσφαιριστήΓιώργου Μανούσου, Νίκη Αμπουλού, η αδελφή του Δήμητρα Μανούσου (δεξιά) και στο κέντρο η Νεσχάν Μουλαζίμ. Οι τρεις γυναίκες δεν έχουν χάσει αγώνα της ομάδας τους εντός και εκτός έδραςΣτρατής Λιαρέλλης
«Η Καλλονή δεν είναι πυροτέχνημα»Φανατικός υποστηρικτής της Καλλονής είναι και ο διευθυντής Ενημέρωσης του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλλης. «Η Καλλονή δεν είναι πυροτέχνημα», θα πει στο «ΘΕΜΑ», προσθέτοντας: «Επειδή επισκέπτομαι τακτικά την ιδιαίτερη πατρίδα μου και πηγαίνω στο γήπεδο να παρακολουθήσω τις προσπάθειες των τοπικών ομάδων, μπορώ να σας πω ότι στην Καλλονή γίνεται προσεκτική και μεθοδική δουλειά. Εμείς οι Μυτιληνιοί ξέραμε ότι είναι θέμα χρόνου να ανέβει αυτή η ομάδα στη Super League». Οσο για το τι προσδοκά από την πορεία της στα μεγάλα σαλόνια τη νέα σεζόν, ο Στρατής Λιαρέλλης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Μακάρι να τη δούμε να βγαίνει και στην Ευρώπη. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο γι’ αυτή την ομάδα».
protothema.gr