> Voliotaki: Σκάνδαλο Ζακύνθου: Το χωράφι «έβγαλε καρπούς»... 11 εκατ. ευρώ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Σκάνδαλο Ζακύνθου: Το χωράφι «έβγαλε καρπούς»... 11 εκατ. ευρώ

ΑΝΤΡΑΣ «ΞΕΘΑΨΕ» ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Τα στελέχη της δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετώπισαν αρχικά με έκπληξη τον άνδρα από τη Ζάκυνθο που τους έφερε τον «θησαυρό», τον οποίο είχε ανακαλύψει «φρεζάροντας», όπως είπε, το χωράφι του. Δηλαδή, μία σειρά με παραστατικά...
από το ταμείο του Δήμου Ζακύνθου, τα οποία από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν έγινε ο εμπρησμός στο ταμείο του δήμου, θεωρούνταν «εξαφανισμένα».


Ο άνδρας που ανακάλυψε το θησαυρό ήταν συγγενής με τον ταμία του δήμου, ο οποίος αν και κατηγορείται για συμμετοχή στον εμπρησμό, λαμβάνει ακόμα το 1/3 του μισθού του. Πάντως, ο «από μηχανής θεός» για τον κατηγορούμενο, πρώην δήμαρχο Ζακύνθου, Ακη Τσαγκαρόπουλο, που δικάζεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στον εμπρησμό, επιχείρησε να περιλάβει σε ένορκη βεβαίωση τη μαρτυρία για τα ευρήματα, τα οποία ωστόσο δεν δέχθηκε το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του πρώην δημάρχου εκτιμούν, αντιθέτως, ότι αυτά τα ευρήματα είναι «ικανά» να αλλάξουν την τροπή της υπόθεσης του εμπρησμού. Η αντιπολίτευση στον Δήμο Ζακύνθου είχε κατηγορήσει τον Τσαγκαρόπουλο ότι έλαβε δάνεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και στη συνέχεια προκάλεσε τον εμπρησμό για να σβήσει τα ίχνη.

Η δίκη για την υπόθεση των δανείων προβλέπεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο, αλλά ο Τσαγκαρόπουλος πάντα υποστήριζε ότι από τη στιγμή που δεν βρέθηκαν τα έγγραφα των δανείων μετά τον εμπρησμό του ταμείου του δήμου -φυλάσσονταν σε άλλα κτίριο- ο ίδιος δεν είχε κίνητρο για τον εμπρησμό.

Ο ταμίας του δήμου για τον οποίο ο Τσαγκαρόπουλος υποστηρίζει ότι του είχε δώσει εντολή ελέγχου των ενταλμάτων των «οίκοθεν εσόδων» του δήμου από τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, είχε «κατηγορήσει» αμέσως μετά τη σύλληψή του τον πρώην δήμαρχο. Μιλώντας πριν από τέσσερα χρόνια στον υπογράφοντα, ο ταμίας του δήμου είχε δώσει μία μάλλον γενικόλογη απάντηση, λέγοντας ότι «ο δήμαρχος με ρώτησε τι χαρτιά έχουμε στα γραφεία τα δικά μας. Σίγουρα όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν τα οικονομικά υπήρχαν στα γραφεία μας, ίσως αυτό τον ενδιέφερε περισσότερο και γι’ αυτό ήθελε να δει, να “ψαρέψει” αν υπάρχουν αποφάσεις ή χαρτιά. Υπήρχαν εντάλματα πληρωμών, υπήρχαν “εντέλλεσθαι” δικά του σε μένα να κάνω πληρωμές παράτυπες...».

Ο Τσαγκαρόπουλος αρνείται την εκδοχή του ταμία, επικαλούμενος τους ελέγχους που είχε διατάξει ο ίδιος, αλλά και το γεγονός ότι το 2010 ο Δήμος Ζακύνθου εισέπραττε ετησίως ένα εκατομμύριο ευρώ παραπάνω από τα «οίκοθεν έσοδα» σε σχέση με τη χρονική περίοδο που εξετάζει το δικαστήριο της Πάτρας. Ο ταμίας είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι πριν από τον εμπρησμό έπαιρνε χαρτιά του ταμείου στο σπίτι του «για να τα προστατεύσει από τον δήμαρχο...», αλλά ο Τσαγκαρόπουλος είχε απορρίψει τον ισχυρισμό ως αβάσιμο και είχε έγκαιρα επισημάνει ότι έχει «χαθεί ένας τεράστιος όγκος εγγράφων».

Ανάμεσα στα στοιχεία που είχαν χαθεί τότε ήταν το βιβλίο ταμείου του δήμου, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ, εκατοντάδες γραμμάτια είσπραξης και ένας κόκκινος φάκελος με τα... «κερατιάτικα», όπως τα χαρακτήρισαν, τα χρήματα δηλαδή που πλήρωνε ο ταμίας «μαύρα», με εντολή των δημάρχων, και όχι μόνο του Τσαγκαρόπουλου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος. Μάλιστα, δύο επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που είχαν διεξαγάγει έρευνες μετά τα περιστατικά, είχαν διαπιστώσει ότι λείπουν έγγραφα, ανάμεσά τους και εκατοντάδες γραμμάτια είσπραξης...

Ο ρόλος του ταμία στην υπόθεση

Ενα κεντρικό ερώτημα που αναδεικνύεται από την υπόθεση της Ζακύνθου αφορά το εάν ο συγκατηγορούμενος του πρώην δημάρχου, ταμίας του δήμου, είχε συνεργό στην υπεξαγωγή των εγγράφων και ποιες ακριβώς ήταν οι συνθήκες «ταφής» των αποδεικτικών στο σημείο που βρέθηκαν. Το πιθανότερο είναι να είχαν «ταφεί» λίγο πριν από τον εμπρησμό του Σεπτεμβρίου του 2007, ενώ επίσης αναμένεται να διευκρινιστεί το πότε ο πρώην δήμαρχος έμαθε για την υπεξαγωγή των εγγράφων.

Για τον εμπρησμό είχαν συλληφθεί ένας Αλβανός μετανάστης, ένας επιχειρηματίας σε γραφείο ταξιδίων -ο οποίος ήταν επικεφαλής της καρναβαλικής επιτροπής του δήμου- και ο ταμίας. Ενας ιδιωτικός αστυνομικός από την Πάτρα είχε προσεγγισθεί από έναν από τους κατηγορουμένους, προκειμένου να «συμμετάσχει» στον εμπρησμό. Υπάλληλοι του δήμου είχαν καταγγείλει ακόμα «παρεμβάσεις» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου τηρούνταν τα πρακτικά από τα δημοτικά συμβούλια, στα οποία θα έπρεπε «κανονικά» να φαίνεται ότι είχαν συζητηθεί τα δάνεια προς τον Δήμο Ζακύνθου.

Ολοι οι κατηγορούμενοι είχαν προφυλακισθεί αλλά, όπως και για άλλες υποθέσεις που συντάραξαν την κοινωνία της Ζακύνθου, το μεγαλύτερο τοπικό πολιτικό σκάνδαλο έκανε έξι ολόκληρα χρόνια έως ότου εισαχθεί στο ακροατήριο. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους μάρτυρες δίνουν αντιφατικές καταθέσεις σε σχέση με τις προανακριτικές τους μαρτυρίες ή δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να θυμηθούν με ακρίβεια γεγονότα. Χαρακτηριστικά, ένας αστυνομικός περιέγραψε έναν από τους δράστες του εμπρησμού ως «χοντρό» ενώ σε προηγούμενη κατάθεση είχε πει ότι ήταν... λεπτός.

Πηγή: Η Καθημερινή