> Voliotaki

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχίζει να προκαλεί ο Παπανδρέου: "Είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε κερδίσει το δημοψήφισμα"

«Είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε κερδίσει το δημοψήφισμα» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην πρόταση που είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2011 για διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση της χώρας.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του η Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο κ. Παπανδρέου είπε, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα:

«Στα τέλη του 2011 είχα μόλις διαπραγματευτεί το μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στη σύγχρονη ιστορία, μια ελάφρυνση χρέους 100 δισ. και ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε […].

 Στις Κάννες, δέχθηκα κριτική από ευρωπαίους εταίρους μου για την πρόταση μου για δημοψήφισμα. Φοβόντουσαν την αναταραχή που μπορούσε να προκαλέσει ένα δημοψήφισμα στις αγορές. Τους απάντησα ότι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, μόνο όταν πρώτα έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των λαών μας».

» Είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε κερδίσει το δημοψήφισμα. Εν πάση περιπτώσει αυτό που σίγουρα κατάφερα ήταν να δημιουργήσω μία ευρεία πολιτική συναίνεση για τη Συμφωνία που είχα πετύχει, συναίνεση που δεν υπήρχε μέχρι τότε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν τον άφησαν να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ήθελε: «Ήθελα να χρησιμοποιήσω όλο το πολιτικό μου κεφάλαιο ως νέος Πρωθυπουργός για μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτό σήμαινε χρόνο. Και δυστυχώς όταν οι αγορές άρχισαν να πιέζουν, η Ευρώπη αποφάσισε να μην υποστηρίξει τις προτεραιότητές μου και να μετακινηθεί στην γνωστή φόρμουλα της λιτότητας αντί για βαθιά μεταρρύθμιση».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφερθήκαμε περισσότερο ως “τοπικοί παίκτες” που ασχολούνται με τους φόβους των εκλογικών τους περιφερειών, αντί να ηγούνται με αυτοπεποίθηση μιας πορείας προς μία πιο ισχυρή Ένωση. Παρά την τόσο απαραίτητη οικονομική βοήθεια που όντως δόθηκε στην Ελλάδα, μπορώ να πω ότι η Ε.Ε. έδρασε περισσότερο με διαιρετικό παρά με ενοποιημένο τρόπο».

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «λανθασμένες πολιτικές αφηγήσεις γύρω από την ελληνική κρίση που δεν επέτρεψαν στην Ευρώπη να διαγνώσει πλήρως το πρόβλημα και να αναλάβει ενιαία και αποτελεσματική δράση. Ο πρώτος μύθος ήταν ότι αυτό που χρειαζόμασταν ήταν λιτότητα – και πολύ λιγότερο μεταρρυθμίσεις»