> Voliotaki: Τι προβλέπουν οι επιχειρήσεις για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τι προβλέπουν οι επιχειρήσεις για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα



Καμία αλλαγή στις αποδοχές των εργαζομένων δεν θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο, όπως εκτιμούν στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις, παρόλο που πολλές από αυτές έχουν ήδη προβεί σε μειώσεις μισθών μέσα στο 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τέταρτης έρευνας HR Pulse, που έκανε η Icap People Solutions.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματά της, δεν προβλέπονται μειώσεις ούτε στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσα στο επόμενο τρίμηνο....
Πρόκειται για μία τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα, που καταγράφει άμεσα τον παλμό και τις εξελίξεις σε έναν ζωτικό χώρο, όπως είναι της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που αλλάζει ραγδαία και παρουσιάζονται οι εξελίξεις στον τομέα αυτό, κατά τους τελευταίους μήνες του 2012.

Όπως τονίζεται στην έρευνα, το 44% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει και σε αυτή τη μέτρηση ότι πιθανός τρόπος μείωσης μισθών είναι το να γίνει με διαφορετικό ποσοστό μείωσης ανά επίπεδο, δηλαδή ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα και όχι οριζόντια.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα επισημαίνονται τα εξής:

- Πέντε στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε μειώσεις προσωπικού, το τρίτο τρίμηνο του 2012.

- Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών, τον τελευταίο χρόνο.

Μειώθηκαν οι επιχειρήσεις που παρέχουν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στους εργαζομένους και αυξήθηκε το ποσοστό των προσλήψεων με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ.

Συνεχίστηκαν οι μειώσεις προσωπικού, αλλά δεν διαφαίνονται περαιτέρω αλλαγές σε ανθρώπινο δυναμικό έως το τέλος του έτους.

Επίσης, στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι, παρόλο που συνεχίζονται οι αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, εμφανίζονται κάποια στοιχεία σταθεροποίησης στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως είναι η εκπαίδευση και το ενδιαφέρον των εταιρειών για πιο σύγχρονη και οικονομική διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της εξειδίκευσης.

Ειδικότερα, αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα είναι ότι αυξήθηκε η δαπάνη για την εκπαίδευση, σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο μειώνεται, ενώ η δαπάνη της εκπαίδευσης αφορά, κυρίως, την ανάπτυξη τεχνολογικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, παρά την ανάπτυξη του ατόμου και της συμπεριφοράς του.