1930: Ένα ρολόι σταματημένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών...
Μια από τις ιστορίες… ελληνικές είναι και αυτή του ρολογιού του
Πανεπιστημίου Αθηνών, που κοσμούσε την πρόσοψη του κτηρίου του
πανεπιστημίου στον ομώνυμο κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, εκεί κάπου
στα μέσα της δεκαετίας του 1930…
Ήταν μια από τις γραφικές και ωραίες
εικόνες του κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού έδινε ιδιαίτερο ρυθμό
στις...
Όμως και αυτό, όπως και πολλά άλλα, ήταν μια ακόμη ιστορία…
ελληνική όπου όλα γίνονται χωρίς σχέδιο, με σοβαρές παραλείψεις, οι οποίες οδηγούν τα πράματα στην κακή λειτουργία και στη συνέχεια στην κατάργησή τους, ανεξαρτήτως αν είναι χρήσιμα στη ζωή και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Το ίδιο συνέβη και με το συγκεκριμένο ρολόι, το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θεωρούνταν συμπλήρωμα συνδεδεμένο με το ίδρυμα, την εξωτερική του εμφάνιση και την πανεπιστημιακή ζωή, αλλά και με τη ζωή των κατοίκων της πόλης, οι περισσότεροι από τους οποίους εκείνη την εποχή δεν διέθεταν δικό τους ρολόι και συμβουλεύονταν όσα είχαν αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους.
Το πρόβλημα λοιπόν άρχισε να δημιουργείται από τη στιγμή που η λειτουργία του ρολογιού έδειχνε προβληματική και αυτό γιατί με την τοποθέτησή του δεν είχαν προβλεφθεί βασικά πράγματα, και έτσι το ρολόι είχε πολλές… ιδιοτροπίες και έκανε... απίστευτα πείσματα.
Σίγουρα δεν έδειχνε σχεδόν ποτέ σωστά την ώρα! Ο λόγος; Το ύψος της θέσης του. Τοποθετημένο στη μετόπη των Προπυλαίων, απαιτούνταν ολόκληρη επιχείρηση από την Πυροσβεστική για να κουρδιστεί!!!
Έπρεπε πρώτα λοιπόν να κληθεί ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να διαθέσει τη σκάλα του και στη συνέχεια να βρεθεί κάποιος κλητήρας με χαρίσματα ακροβάτη για να αναλάβει το επικίνδυνο εγχείρημα.
Προπάντων, όμως, έπρεπε η υπηρεσία του ιδρύματος να θυμάται το κούρδισμά του με συγκεκριμένη συχνότητα – κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Το κούρδιζαν μια φορά, δούλευε κανονικά όσο διαρκούσε το κούρδισμα και όταν ξεκουρδιζόταν έλεγε ό,τι του… κατέβαινε, διασκεδάζοντας τους Αθηναίους και προκαλώντας δυσμενή σχόλια εκ μέρους του Τύπου.
Είδε κι απόειδε η Πρυτανεία και αποφάσισε την κατάργησή του. Οπότε το ρολόι κατέβηκε με το πρόσχημα ότι θα πήγαινε για επισκευή. Και από τότε ποτέ δεν επανήλθε στη θέση του, παρά τις διαμαρτυρίες των εφημερίδων –ακόμη και εκείνων που το είχαν κατηγορήσει – ότι «το Πανεπιστήμιον χωρίς το ρολόι του ασφαλώς έχει χάσει κάτι από τον ιστορικόν του ρυθμόν».
Ο Π. Παλαιολόγος έγραψε πως το ρολόι ήταν από τις θετικότερες
υπηρεσίες που πρόσφερε το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα!