> Voliotaki: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕ 60 ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕ 60 ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Γενικευμένους ελέγχους για την οικονομική κατάσταση πολιτικών, σε όλη την επικράτεια, διενεργεί το ΣΔΟΕ, διερευνώντας καταγγελίες για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από αρμόδιες πηγές, το σύνολο των πολιτικών που ελέγχονται ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των 32 ή 36 που αναφέρθηκε πρόσφατα σε δημοσιεύματα του Τύπου και αγγίζει τους 60, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τρεις εν ενεργεία κυβερνητικοί παράγοντες, νυν και πρώην βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργοί, που προέρχονται από διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας....


 Οι περισσότεροι, ωστόσο, προέρχονται από την περιφέρεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι από διάφορες περιφέρειες της χώρας. Παρένθετα πρόσωπα Οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΣΔΟΕ στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκίνησαν από ανώνυμες καταγγελίες που έφθασαν σε αρμόδιους υπαλλήλους και έκαναν λόγο για παράνομο πλουτισμό πολιτικών ή για περιουσιακά στοιχεία που τους ανήκουν δίχως να εμφανίζονται οι ίδιοι ως ιδιοκτήτες, αλλά τρίτα πρόσωπα, που καταγγέλλονται ως παρένθετα.

Επίσης πολλές καταγγελίες αφορούν υψηλές καταθέσεις συγγενών πολιτικών προσώπων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες», ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις των πολιτικών που ελέγχονται στο πλαίσιο εισαγγελικών παραγγελιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που ελέγχονται, προέρχονται από εκείνους που εκλέγονται στην Αττική, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόνο για τη συγκεκριμένη περιφέρεια οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε 21 πολιτικούς για τους οποίους έχει διαταχθεί το άνοιγμα λογαριασμών. Για άλλους 8 πολιτικούς αποτελούν αντικείμενο ειδικών ελέγχων του ΣΔΟΕ για το σύνολο της περιουσιακής τους κατάστασης.

 Συνολικά στην Αττική ελέγχονται 29 πολιτικοί, ενώ στη Θεσσαλονίκη η λίστα του ΣΔΟΕ περιλαμβάνει 8, με τους υπόλοιπους της λίστας να προέρχονται από την περιφέρεια. Για τους πολιτικούς που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ ο επικεφαλής του απέστειλε την Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφη αναφορά στην οποία περιλαμβάνει τόσο τους πολιτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου, όσο και τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΣΔΟΕ που πραγματοποιούν τις έρευνες.

Η αναφορά του ΣΔΟΕ που είναι πολυσέλιδη και δόθηκε -όπως είχε ζητηθεί- στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, χαρακτηρίστηκε από την εισαγγελία του Aνωτάτου Δικαστηρίου έγγραφο άκρως απόρρητο. Και τούτο, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυτοκτονία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Τζανή, που είχε διατελέσει και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, συνδέθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου με τους διενεργούμενους από το ΣΔΟΕ ελέγχους.

Πάντως, η έγγραφη αναφορά του ΣΔΟΕ για τους πολιτικούς και τις ενέργειες που έχουν γίνει για τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης και του «πόθεν έσχες», θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Παντελή, που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, θα κρίνουν αν απαιτούνται κι άλλες πρόσθετες ενέργειες για τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων ή αν όσα έχει κάνει ώς σήμερα το ΣΔΟΕ είναι ενδεδειγμένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι των πολιτικών προσώπων, εν ενεργεία και πρώην, περνά ουσιαστικά πλέον στην εποπτεία των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν και να διαλευκανθούν οι όποιες καταγγελίες που επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό και δημιουργούν σκιές και υποψίες για παράνομο πλουτισμό πολιτικών που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κι ενώ το ΣΔΟΕ ενημέρωσε την εισαγγελία του Aνωτάτου Δικαστηρίου για τις ενέργειές του και τους ελεγχόμενους πολιτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης ήδη απέστειλε παραγγελία στο ΣΔΟΕ για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών δύο πολιτικών προσώπων, εκ των οποίων ο ένας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει πολύ υψηλή θέση στο κόμμα του, ενώ ο άλλος διετέλεσε υπουργός.