Σκληρά μέτρα για τον κυπριακό λαό θα έχει στις αποσκευές της η τρόικα, που καταφτάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο, μετά την υπαγωγή συνολικά της κυπριακής οικονομίας και όχι μόνο των τραπεζών σε πλήρες πρόγραμμα Μνημονίου.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, η Λευκωσία επιδίωκε ένα πρόγραμμα στήριξης τύπου Ισπανίας, ωστόσο οι Βρυξέλλες είχαν διαφορετική άποψη: «Η ΕΕ απέρριψε κυπριακό αίτημα για 'light' Μνημόνιο τύπου Ισπανίας και μας υποχρέωσε σε 'full' σχέδιο», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»....
Η συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη το απόγευμα έκανε δεκτό το κυπριακό αίτημα και έτσι επισήμως η Κύπρος μπαίνει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η τρόικα αρχικά θα πραγματοποιήσει ενδελεχή αξιολόγηση των αναγκών, εξονυχιστικό έλεγχο των χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών και διεξοδική εξέταση του δημοσιονομικού πλαισίου της Κύπρου. Με βάση τα συμπεράσματά της, θα συντάξει το μνημόνιο που θα περιέχει τους όρους, υπό τους οποίους θα δοθεί το δάνειο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή τους.
Το Eurogroup θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και, όπως τονίζεται, ο στόχος του δανεισμού και των όρων του μνημονίου δεν είναι τιμωρητικός, αλλά υποβοηθητικός, παίρνοντας υπόψη τις αρνητικές συνθήκες, που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία.
Το ύψος του δανείου υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 66% του δανείου θα προέλθει από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το 33% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά το πρότυπο της Ελλάδας.
Ανάμεσα στα μέτρα που ζήτησε το Eurogroup από την Κύπρο είναι η αναδιάρθρωση και σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, η δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές.