> Voliotaki: «Ψηφίστε "λογικά" και κάντε όσα υποσχεθήκατε» - Ξεκάθαρο το ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αθήνα – Στήριξη από Ολάντ: Η Ελλάδα δε φεύγει από το ευρώ!

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

«Ψηφίστε "λογικά" και κάντε όσα υποσχεθήκατε» - Ξεκάθαρο το ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Αθήνα – Στήριξη από Ολάντ: Η Ελλάδα δε φεύγει από το ευρώ!

- «Κάντε τις επιλογές σας και έλατε να τα ξαναπούμε τον Ιούνιο» μας είπαν οι Ευρωπαίοι
- Θέλουν να μείνουμε στην ευρωζώνη αρκεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις
- Ρομπέι: περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της
- Μας πέταξαν... τυράκι: «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία»
- Όλαντ: «Η Ελλάδα έχει και δικαιώματα εκτός από υποχρεώσεις»
...

Στήριξη υπό όρους, ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να υπάρχει κυβέρνηση, πολιτικά σταθερή. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την ανάπτυξη, αλλά με κύριο θέμα στην ατζέντα, και πάλι, την Ελλάδα.

Όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν στη Σύνοδο του Ιουνίου, όταν απέναντί τους (ελπίζουν) ότι θα βρίσκεται ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι ο υπηρεσιακός. Τι έγινε λοιπόν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης μετά από 5,5 ώρες θυελλώδους συνεδρίασης; Μας τράβηξαν τ’ αυτί, μας είπαν να μην παίζουμε με τη φωτιά, μας άφησαν να το... σκεφτούμε και όλα θα αποφασιστούν τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωση που υιοθέτησαν μετά το τέλος της Συνόδου, τονίζουν την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αλλά πρέπει να κάνει όλα όσα έχει υποσχεθεί και... υπογράψει.

Η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρει η κοινή δήλωση, αλλά τονίζει και η «σημαντική αλληλεγγύη» που έχουν δείξει προς την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, «έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010».

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη. Οι ηγέτες της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης.

Επιθυμία παραμονής της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά με συγκεκριμένους όρους εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εξέφρασαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο». Αλλά παρ’ολα αυτά, θέλουν να ξέρουν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί! Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο βαν Ρομπέι: «περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της».

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπαν Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η ΕΕ θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Από την Αθήνα ζητείται να εφαρμόσει σκληρές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για τη δανειακή σύμβαση 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο. «Αν κόμματα τα οποία αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας επικρατήσουν στις εκλογές του Ιουνίου, η συμφωνία είναι πιθανό να τερματιστεί», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Για να χρυσώσει το χάπι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έθιξε την πιθανότητα να παρασχεθεί στην Ελλάδα ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία. «Είναι ένα θετικό μήνυμα λοιπόν, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», επέμεινε.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει».