Η βόμβα που εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού και οδήγησε στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» θα μπορούσε να ήταν το πρώτο πλάνο της ταινίας του Γ. Παπαθεοδώρου, που είναι εμπνευσμένη από τη δράση της οργάνωσης.
Δέκα χρόνια μετά τη σύλληψή τους, θα δούμε να ενσαρκώνουν στο «πανί» τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης, γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί και ίσως και δύο σταρ του Χόλιγουντ.
Όμως, η πολυσυζητημένη ταινία για τη «17 Νοέμβρη» ξεκινά με ένα παιδί που κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Dreamworks Ευρώπης, πριν από την παρουσίαση του τρέιλερ στους δημοσιογράφους.
Στο καστ περιλαμβάνονται η Ναταλία Δραγούμη, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Νίκος Ψαρράς και ο Δημήτρης Αλεξανδρής.
Ο Έλληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Παπαθεοδώρου, σε συνεργασία με τον αμερικανικό κινηματογραφικό κολοσσό Dreamworks, επιχειρεί να αποτυπώσει πλευρές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, από το 1968 έως το 2002, παρακολουθώντας τη δράση τρομοκρατικών ομάδων.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε κάποια από τα χτυπήματα της «17 Νοέμβρη», όμως ο σκηνοθέτης τονίζει ότι πρόκειται για μυθοπλασία: «Δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία με τα πραγματικά ονόματα. Είναι μια ομάδα πλασματική, μια τρομοκρατική οργάνωση πλασματική. Κάποια πράγματα είναι εντελώς δημιούργημα της φαντασίας μας. Εμείς πήραμε μια ιστορία πραγματική, όπως κάνει συνέχεια η τέχνη, κι από κει και πέρα φτιάξαμε ένα σενάριο».
Η δημιουργία της ταινίας συνάντησε ωστόσο διάφορα προβλήματα. Αρχικά, πυροδότησε επικρίσεις για τους στόχους της: «Σαφώς είναι μια πολιτική ταινία. Η ταινία βασίζεται καθαρά σε κάποια από τα χτυπήματα που έκανε η '17 Νοέμβρη' και μέσα από αυτά βλέπουμε και τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. (...) Δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις πριν προβληθεί η ταινία. Δεν προσπαθούμε να προσβάλουμε κάποιον. Είναι ένα θέμα που ο ελληνικός λαός το έχει βιώσει, τον ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και τον κόσμο στο εξωτερικό».
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν με ένα ατύχημα του σκηνοθέτη, τον οποίο παρέσυρε μοτοσυκλέτα, αναρτήθηκαν σχόλια εναντίον του ηθοποιού Νίκου Ψαρρά στο Διαδίκτυο και τα γυρίσματα διακόπηκαν ξαφνικά, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όλα αυτά πυροδότησαν φήμες για προσπάθεια τρομοκράτησης των συντελεστών της ταινίας. Όταν τα γυρίσματα ξεκίνησαν, ξανά, ακούστηκαν νέες φήμες ότι τη χρηματοδότηση «ανέλαβε» η αμερικανική πρεσβεία.
Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, πάντως, απορρίπτει τη φημολογία: «Έχουν μια δόση υπερβολής όλα αυτά. Ένα ατύχημα είναι ένα ατύχημα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε. Έτσι και για τον Νίκο Ψαρρά κάποιος ανόητος θα μπορούσε να γράψει κάτι. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Δεν θεωρώ ότι ένας άνθρωπος πολιτικοποιημένος, ένας άνθρωπος σοβαρός θα καθόταν να ασχοληθεί με μια ταινία και να τον ενοχλήσει και να αλλάξει την κοσμοθεωρία του».
Ο ίδιος τονίζει ότι η ταινία είναι ένα «καλλιτεχνικό γεγονός» και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Κι ο Γαβράς όταν έκανε το ''Ζ'' η μισή Ελλάδα έλεγε να μην το κάνει», καταλήγει ο σκηνοθέτης.