Οι δάσκαλοι αντιδρούν για την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση «με τα χιλιάδες κενά, τις ελλείψεις βιβλίων, τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες»....
Σε σχετική τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για «τις σχεδιασμένες απολύσεις 30.000 εργαζομένων στον ευρύτερο και το στενό δημόσιο τομέα, μέσα από τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας».
Επίσης, διαμαρτύρονται για τη νέα οριζόντια αφαίμαξη των εισοδημάτων, ακόμα και για όσους ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, όπως είναι οι άνεργοι. Εκεί, όπως επισημαίνουν, οδηγεί η καθιέρωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2011.
Η ΔΟΕ υπογραμμίζει τη νέα δραματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά (20%-40%), που θα οδηγήσει στη φτώχεια τους εργαζομένους. Και υπενθυμίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν, ήδη, χάσει έως και 40% των αποδοχών τους.
Αναφορά γίνεται και στη νέα μείωση κατά 20% για κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, καθώς και στην οριζόντια περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (κατά 40%), σε δικαιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών. Οι δραματικές αυτές μειώσεις, ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, αγγίζουν χιλιάδες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που καλούνται πλέον να ζήσουν με "συντάξεις- φιλοδώρημα".
Τέλος, οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται για τη νέα δραματική μείωση του εφάπαξ (τουλάχιστον κατά 10% και αναδρομική ισχύ), γεγονός που αποτελεί «αρπαγή» των εισφορών που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι για 35-και πλέον- συνεχή χρόνια υπηρεσίας.
Η ΔΟΕ θεωρεί ότι η ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων της εργασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Οι δάσκαλοι αναφέρονται λεπτομερώς και στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, και καταλήγουν επισημαίνοντας την ανάγκη πανεκπαιδευτικού-πανεργατικού μετώπου.