Με βελτιωτικές αλλαγές, τις οποίες κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι το καταψηφίζουν, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή αυστηρότερων ποινών σε γιατρούς του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για υπερσυνταγογράφηση, προκλητή ζήτηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ή κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με τη νέα αλλαγή, μπορεί με απόφαση του Διοικητή του ιδρύματος ή του προέδρου του Ταμείου να... αφαιρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης για ασφαλισμένους των φορέων αλλά και το βιβλιάριο συνταγογράφησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.
Η σχετική απόφαση εκδίδεται μετά από κλήση του ιατρού για παροχή έγγραφων εξηγήσεων εντός πέντε ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της σχετικής κλήσης.
Επίσης, με άλλη τροποποίηση, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» οι γιατροί διευθυντές που υπηρετούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις στόχους. «Την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων που δοκιμάζονται σήμερα κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθεί η παραβατικότητα των επιχειρήσεων, η οποία έχει διευρυνθεί και παραταθεί λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και πρόσθεσε ότι «αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει το ΣΕΠΕ».
«Ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος και το εποπτικό έργο του ΣΕΠΕ ενώ δίνουμε τα μέσα να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα και άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας», επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης.
Ακόμα υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρωτοβουλία για ενίσχυση της απασχόλησης και απλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη -Σπέντζα υποστήριξε ότι η όλη αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι σε λάθος κατεύθυνση και δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα.
«Στη σημερινή χρονική συγκυρία είναι απόλυτα επιβεβλημένη η ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των ανέργων. Ωστόσο οι στόχοι αυτοί δεν εξασφαλίζονται», σημείωσε.
«Το νομοσχέδιο εντάσσεται στη γενική πολιτική επίθεσης σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος των επιχειρηματιών. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση καταπατούνται όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα» υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.
Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης χαρακτήρισε δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λύσει, ούτε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.
«Το νομοσχέδιο επιφυλάσσει ένα ακόμα πλήγμα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα προς όφελος των εργοδοτών, ενώ διαπνέεται από λογιστική προσέγγιση», σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.