Στο "συρτάρι" για χρόνια κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ. Παραμένουν δεσμευμένα σε έργα που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν.
Με τα χρέη να πνίγουν τη χώρα, επιχειρείται η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και η αποδέσμευση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ που παραμένουν για χρόνια δεσμευμένα σε έργα που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε τελεσίγραφο προς όλες τις κατευθύνσεις, προειδοποιώντας ότι "όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα".
Από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, υπάρχουν 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενταγμένα από το 2008 που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές.
Τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και, όπως ανέφερε, είτε θα προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση είτε θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ.
Μάλιστα κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες που πρόσφατα ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη του ΕΣΠΑ, τους υπουργούς, τους 300 δήμους της χώρας, τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται κοινοτικά προγράμματα να οργανώσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των έργων.
Ως βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε δέκα αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και αφορούν:
* Το οριστικό τέλος στη βιομηχανία των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα.
* Την απλοποίηση του συστήματος εκχώρησης πόρων.
* Την κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης χωρίς την έγκριση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
* Την αναδιοργάνωση των Αρχών Διαχείρισης.
* Τον απεγκλωβισμό χρήσιμων πόρων από νεκρές εντάξεις.
* Την αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων.
* Την έμφαση στα έργα και όχι στις διαδικασίες.
* Το άμεσο άνοιγμα όλων των κωδικών των προγραμμάτων.
* Την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων για να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα τους.
* Την αναδιάταξη των Ενδιάμεσων Υπηρεσιών Διαχείρισης.
Συμφωνία με Ε.Ε. για το ΕΣΠΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%.
Η συμφωνία, όπως σημείωσε, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία.
"Η ύφεση των τελευταίων δύο χρόνων έχει στερήσει από την οικονομία και την αγορά περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μισά από αυτά απεγκλωβίζονται και πέφτουν ξανά στην αγορά χάρη στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας", τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα για περαιτέρω μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 5%.
Στο πακέτο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. περιλαμβάνεται και το ζήτημα του κόστους των απαλλοτριώσεων για τα μεγάλα έργα το οποίο, όπως ανέφερε, είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. (10% επί του συνολικού κόστους του έργου, έναντι 3%-4% στην υπόλοιπη Ευρώπη).