> Voliotaki: Χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν την Ρώμη για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β'

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν την Ρώμη για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β'

Οι προσκυνητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν την τελετή οσιοποίησης του πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κατακλύζουν την ιταλική πρωτεύουσα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της περιφέρειας Λάτιο αναφέρουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες θα φτάσουν στην πόλη.

Τα πρώτα πούλμαν και τρένα έφτασαν ήδη στη Ρώμη από την Πολωνία και τη Γαλλία, τις χώρες καταγωγής του Πάπα Ιωάννη Παύλου και της Γαλλίδας καλόγριας Μαρί Σιμόν Πιέρ, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί ότι θεραπεύτηκε από τη νόσο του Πάρκινσον, χάρη σε θαυματουργή παρέμβαση του Πολωνού ποντίφικα.

Το βράδυ του Σαββάτου θα διεξαχθεί ολονύχτια προσευχή στο αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο του Τσίρκο Μάσσιμο, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 150.000 πιστών, παρά τον βροχερό καιρό που επικρατεί στην Αιώνια Πόλη.

Ο Πάπας Βενέδικτος πρόκειται να ανακηρύξει μακάριο τον άμεσο προκάτοχό του, πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'.
0ι επίσημες προετοιμασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο ανοίχτηκε τύμβος του Ιωάννη Παύλου, για να μεταφερθεί το σφραγισμένο φέρετρο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε προσκύνημα από την Κυριακή.

Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου θα παρευρεθούν μέλη συνολικά 87 επίσημων αποστολών, ανάμεσά τους ηγέτες 16 χωρών. Το μάρμαρο που σφράγιζε τον τύμβο θα σταλεί στην Κρακοβία για να τοποθετηθεί σε εκκλησία που θα αφιερωθεί στον -Πολωνό- όσιο.

Η θρησκευτική τελετή θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής, στις 10:00 ώρα Ιταλίας, ενώ από το Σάββατο απαγορεύεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό.

Επιπλέον, την Κυριακή θα ισχύσει απαγόρευση πτήσεως σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.

Στο μεταξύ, η όλη τελετή οσιοποίησης, έχει και σημαντικές εμπορικές προεκτάσεις: Τα καταστήματα τουριστικών ειδών ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χάρη στα μπλουζάκια, τα μολύβια, τις κούπες, και δεκάδες άλλα αντικείμενα που με τυπωμένη την φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου.

Παράλληλα, κινήθηκε και η αγορά των σουβενίρ «μαϊμού»: Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε κατασχέσεις πέντε εκατομμυρίων αναμνηστικών αντικειμένων, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.