Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτυπώνει ο σημερινός τουρκικός Τύπος.
«Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.
Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».
Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.
Η εφημερίδα Χουριέτ επικεντρώνει στα λεχθέντα του κ. Παπανδρέου περί των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά», δημοσιεύει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους πρέσβεις της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμα και να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η κρίση εκτονώθηκε.
Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR. «Το τμήμα της ομιλίας Παπανδρέου "Οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή (της Κύπρου)", προκάλεσε έκπληξη στο πρέσβεις, που άκουγαν τον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Βατάν.
«Ο Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό», προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας τμήμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού: «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια».