> Voliotaki: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΤΤ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΤΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΗ (ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ BLOG VOLIOTAKI) ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΑΣ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ!!

Μετά την ταυτόχρονη αύξηση του ελάχιστου χρόνου χρέωσης (διπλασιασμός από 30'' σε 1') από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έστειλα ένα έγγραφο διαμαρτυρίας στον δικό μου πάροχο και ένα e-mail διαμαρτυρίας στην ΕΕΤΤ καθώς διαπίστωσα, διαβάζοντας ανακοίνωση της ΕΕΤΤ στο site της, ότι κάποια στιγμή επιβλήθηκε ένα πρόστιμο στις... εταιρίες αυτές.


Θεώρησα παράλογο  το ύψος του προστίμου καθώς με έναν πρόχειρο υπολογισμό έβγαλα το συμπέρασμα ότι το πρόστιμο αναλογούσε το πολύ στα επιπλέον έσοδα των εταιριών αυτών για τον πρώτο μήνα επιβολής των αυξήσεων πράγμα που αιτιολόγησα και στην έγγραφη διαμαρτυρία μου. (βλ. συνημμένο)

Στη συνέχεια γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να αποδεκτώ το νέο τρόπο χρέωσης, αφού πλέον ήταν ο ίδιος για όλες τις εταιρίες - παρόχους κινητής τηλεφωνίας, προσπάθησα να περιορίσω τις κλήσεις μου στις μισές (αριθμητικά) από αυτές που έκανα προκειμένου τιμολογιακά να βρίσκομαι στα ίδια με πριν την αύξηση επίπεδα στον λογαριασμό μου.

Πρόσφατα έλαβα απάντηση από την ΕΕΤΤ η οποία όμως με έκανε να αναρωτηθώ πολλά. (βλ. συνημμένο)

Με ενημέρωσαν εγγράφως, για όλα τα θέματα και ερωτήματα που έθεσα στην διαμαρτυρία μου. Στο ερώτημά μου γιατί δεν αντιμετωπίσθηκε η ταυτόχρονη αύξηση του ελάχιστου χρόνου χρέωσης ως εναρμονισμένη πρακτική η απάντηση είναι ότι η ΕΕΤΤ έχει την διακριτική ευχέρια να αποφασίσει εάν θα επιβάλει πρόστιμα με βάση την νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού(Ν.703/1977) ή με βάση τη νομοθεσία περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Ν.3431/2006)

Στον Ν.3431/2006 αναφέρεται ότι

αρθ 12 (αρμοδιότητες ΕΕΤΤ) παρ. α
«Ρυθμίζει κάθε θέμα το οποίο αφορά στον καθορισμό σχετικών αγορών προϊόντων ή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελληνική Επικράτεια και προβαίνει στην ανάλυση της αποτελεσματικότητας του ανταγωνισμού. Ρυθμίζει κάθε θέμα, που αφορά στον ορισμό και τις υποχρεώσεις παρόχων με Σημαντική Ισχύ στις ανωτέρω σχετικές αγορές, ενεργώντας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Η Ε.Ε.Τ.Τ δύναται να ζητά τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όσες περιπτώσεις κρίνει αναγκαίο».

παρ στ
«Μεριμνά για την τήρηση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιώνκαι εφαρμόζει τις διατάξεις του ν. 703/1977, όπως ισχύει, σε σχέση με την άσκηση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ρώμης σύμφωνα με τον κανονισμό 1/2003/ΕΚ (L 001). Η Ε.Ε.Τ.Τ. δύναται να ζητά τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όσες περιπτώσεις κρίνει αναγκαίο.»

 παρ. λε
«Απευθύνει οδηγίες και συστάσεις, επιβάλλει πρόστιμα και λοιπές διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία συμπεριλαμβανομένων των ποινών και κυρώσεων, που προβλέπονται στο ν.703/1977, όπως ισχύει, και παραπέμπει τους παραβάτες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.»


Προφανώς η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με την απάντησή της, δεν μερίμνησε για την τήρηση του Ν.703/1977, ούτε  ζήτησε την συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα πλαίσια της διακριτικής της ευχέριας,  η οποία όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ από πού πηγάζει καθώς στον ανωτέρω νόμο είναι σαφές, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι η ΕΕΤΤ "εφαρμόζει τις διατάξεις του ν. 703/1977"

Για να γίνει σαφές τι σημαίνει «διακριτκή ευχέρια» σας παραπέμπω στο αρθ. 9 παρ. 2 του Ν.703/1977
«Το κατά την προηγούμενη παράγραφο επιβαλλόμενο ή απειλούμενο πρόστιμο μπορεί να φτάνει μέχρι ποσοστού δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης της τρέχουσας ή της προηγούμενης της παράβασης χρήσης. Για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο προβλεπόμενη χρηματική ποινή ανέρχεται μέχρι του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς την απόφαση και από την ημερομηνία που θα ορίσει η απόφαση.»

«Διακριτική ευχέρια» στην εφαρμογή του Νόμου πρώτη φορά ακούω και κυρίως βλέπω σε έγγραφο με σφραγίδα και υπογραφή.
 Πάντως από ότι καταλαβαίνω η λέξη "διακριτική ευχέρια" σημαίνει κάτι εκατομμύρια  Ευρώ διαφορά στο επιβαλλόμενο πρόστιμο.

Οι γνώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω την περιήγησή μου στο λαβύρινθο της ελληνικής νομοθεσίας και στους τρόπους εφαρμογής τους
Νομίζω ότι ως πολίτης έχω υπερβάλλει εαυτόν.

Παρακαλώ τις Υπηρεσίες, τους δημόσιους λειτουργούς και τις καταναλωτικές οργανώσεις που θα λάβουν την παρούσα, για την αξιολόγηση των δεδομένων και για τις δέουσες εκ μέρους τους ενέργειες και την σχετική σε εμένα κοινοποίησή τους.

Παρακαλώ τους πολίτες και καταναλωτές να την κοινοποιήσουν όπου νομίζουν μήπως και κάποιος αρμόδιος ευαισθητοποιηθεί.

Επισυνάπτω δυο συνημμένα έγγραφα





ΑΠΟ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ