Υπάρχει μια παγκόσμια σταθερά η οποία δείχνει αν μια χώρα μπορεί να έχει οικονομική ανάπτυξη και αυτή είναι το αν οι τράπεζές της μπορούν να «μοιράσουν» χρήμα στην μεσαία τάξη για να στηθούν επιχειρήσεις, διότι απλούστατα κανείς δεν διαθέτει χρήματα από τον... παππού του για να μπορεί να ξεκινήσει κάτι από την αρχή χωρίς ανάγκη δανεικού κεφαλαίου.
Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων στη χώρα μας η μακροχρόνια οικονομική κρίση και τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών αναλύει με αφορμή τη διεξαγωγή σήμερα στην Αθήνα συνεδρίου για τα ελληνικά και τα κυπριακά NPL το πρακτορείο Bloomberg.
Αναφέρει μάλιστα ότι οι διεθνείς επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων σε έκπτωση είναι καλοδεχούμενοι καθώς «ο ρόλος τους κρίνεται σημαντικός στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος, που λυγίζει υπό το βάρος των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα να στερούνται εταιρείες τα αναγκαία κεφάλαια.»
Υπογραμμίζει δε ότι «μολονότι η οικονομία οδεύει προς μια τρίτη χρονιά ανάπτυξης, το ποσοστό των δανείων που παρέχουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνεται και τον Νοέμβριο έπεσε κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.»
Όπως αναφέρει το Bloomberg «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παροχή αυτών των χρημάτων είναι η συνεχιζόμενη κληρονομιά της κρίσης χρέους της χώρας, που την ανάγκασε να ζητήσει διεθνή πακέτα διάσωσης.
Οι δανεισθέντες αδυνατούν να πληρώσουν σχεδόν το μισό χρέος που οφείλεται στις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια 88,6 δισ. ευρώ βαρύνουν τους ισολογισμούς τους, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το ήμισυ της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.
Οι τράπεζες άρχισαν να πουλάνε το 2018 σε επενδυτές κόκκινα δάνεια αξίας 12,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.
Αλλά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει να ανεβάσει ταχύτητα στις πωλήσεις των NPL.
Μια πρόταση που μελετάται από τις εποπτικές Αρχές είναι ένα μοντέλο ιταλικού στυλ με μεταφορά χρεών σ’ ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα πουλήσει στη συνέχεια ομόλογα σε επενδυτές.
Το σχέδιο περιλαμβάνει και πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει έγκριση για το σχέδιο από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται δικό της σχέδιο ανασυσκευασίας του χρέους και πώλησής του σε επενδυτές.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα μπορέσουν να πειστούν διεθνείς επενδυτές να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να αποδεσμευτούν οι τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση εταιρειών σε κεφάλαια.
Ως εκ τούτου οι χαράσσοντες πολιτική στην Ελλάδα και οι τραπεζίτες θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις διαθέσεις των επενδυτών που παρακολουθούν το συνέδριο στην Αθήνα.
Με τη σειρά τους οι επενδυτές αυτοί θα τους ζητήσουν εγγυήσεις ότι αξίζει να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος.»