Η Αλβανία αποκαλείται και «Κολομβία της Ευρώπης» εξαιτίας των εγκληματικών δραστηριοτήτων που τείνουν να αποτελέσουν τη μοναδική οικονομία της χώρας.
Τα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες, όσα δεν καταλήγουν στην τρομοκρατία ή σε χρηματοδότηση άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, πρέπει κάπως να «ξεπλένονται».
Στο παρελθόν ο αρχηγός της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει ότι το «πλύσιμο» γινόταν μέσα από τράπεζες.
Νέο αλβανικό δημοσίευμα στοχοποιεί την ABI Bank, στην οποία μέτοχος φέρεται να είναι και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
«Είναι πολύ σαφές ότι η ABI Bank είναι μια σκοτεινή επιχείρηση, μέρος της οποίας κατέχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μεσάζων, αυτής και της κυβέρνησης, είναι η τράπεζα για τις παραβιάσεις της οποίας υπάρχει η ενοχλητική σιωπή της Τράπεζας της Αλβανίας», γράφει η αλβανική Syri.net και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κεφάλαιο της τράπεζας ABI Bank είναι αγνώστου προέλευσης και ύψους αφού η τράπεζα αναφέρεται ως επιχείρηση με έδρα τα νησιά Κέιμαν, καθώς και ότι οι μέτοχοι αυτής είναι καλά κρυμμένοι από τη δημοσιότητα.
«Μετά τον παγκόσμιο σάλο για τις υπεράκτιες εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους, μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που άνοιξαν στον πλανήτη για μαύρα χρήματα τα οποία ξεπλένονται με αυτές και για τις οποίες σε πολλές χώρες ξεκίνησε διαδικασία για την αποτροπή αυτών των ύποπτων χρημάτων που καταστρέφουν την οικονομία, ακριβώς αυτή τη στιγμή γεννήθηκε η ABI Bank.
»Είναι η πρώτη τράπεζα στην Αλβανία που άνοιξε με κεφάλαια από offshore εταιρείες και με τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων της, έδωσε το χειρότερο μήνυμα για την οικονομία των εγχώριων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα για τους επενδυτές».
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Πετρίτ Βασίλι (Petrit Vasili) σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα της Αλβανίας σιωπά, μια σιωπή που φέρνει καταστροφικές συνέπειες.
Η επικεφαλής της αλβανικής εισαγγελίας έκλεισε τα μάτια της σε μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για την οικονομία που αντιπροσωπεύει η ABI Bank, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Βαλκανικο Περισκόπιο