> Voliotaki: ΧΡΟΝΟ στους ΑΝΕΛ ΔΙΝΕΙ ο ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ...

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΧΡΟΝΟ στους ΑΝΕΛ ΔΙΝΕΙ ο ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ...

Αποφασισμένος να δώσει χρόνο στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρουν λύση στον γόρδιο δεσμό του Κανονισμού της Βουλής εμφανίζεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο βουλευτής δεν επιθυμεί να είναι αυτός που με την ανεξαρτητοποίησή του θα οδηγήσει στην καταστροφή την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκε.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους, η απόφασή του να παραιτηθεί είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί σήμερα μετά την ψήφιση της συμφωνίας, αλλά να αφήσει να περάσουν κάποιες μέρες, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.



Ωστόσο τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχαν σχεδιάσει οι επιτελείς των ΑΝΕΛ. 

Οι γέφυρες επικοινωνίας με τους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από την ΚΟ έχουν σπάσει και κανείς τους δεν φαίνεται διατεθειμένος να γυρίσει.

Ο Δημήτρης Καμμένος παρά τη συνάντηση μεσοβδόμαδα του κ. Καμμένου με τον Τάκη Μπαλτάκο επιμένει πως δεν γυρίζει, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γιώργος Λαζαρίδης που θεωρεί πως οι ΑΝΕΛ έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. 

Όσο για τον Νίκο Νικολόπουλο, με δήλωσή του στο Newpost, ξεκαθάρισε πως τον ενδιαφέρει μόνο ο δήμος Πατρέων για τον οποίο θα είναι και υποψήφιος και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ.

Φαινομενικά λοιπόν η λύση θα ήταν η παραμονή του αντικαταστάτη του Θανάση Παπαχριστόπουλου, Τέρενς Κουίκ, ακόμα και στο πλαίσιο ενός λευκού γάμου. Να βρίσκεται δηλαδή τυπικά εντός της ΚΟ ουσιαστικά όμως να δρα ως ανεξάρτητος.

Πληροφορίες όμως δεν υπάρχουν για το κατά πόσο ο υπουργός θα μπορούσε να δει θετικά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ο ίδιος δεν επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. 

Αντίθετα, προειδοποιεί πως όποιος γράψει για τις προθέσεις του θα αναλάβει και την ευθύνη των όσων αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος επιμένει στα περί σχεδίου διάλυσης των ΑΝΕΛ, όπως κατήγγειλε και χθες από το βήμα της Βουλής. 

Σε νέες του δηλώσεις σήμερα στον «ΘΕΜΑ 104,6» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σχεδίασε και εκτέλεσε σχέδιο αποστασίας κατά του κόμμματός του.

Το «καυτό» παρασκήνιο του Κανονισμού της Βουλής

Σε κάθε περίπτωση, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newpost για την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής στο άρθρο 15παρ. 2, βάσει του οποίου για την συγκρότηση της ΚΟ δεν αρκεί να υπάρχουν πέντε βουλευτές, αλλά θα πρέπει να έχουν εκλεγεί και με το συγκεκριμένο κόμμα προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους του Κοινοβουλίου.

Είναι επίσης γεγονός την εν λόγω πληροφορία γνώριζαν πολλές πλευρές αρκετές μέρες πριν το αποκαλύψει ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος), καθώς προέκυψε αμέσως μετά την διάλυση του Ποταμιού.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αντίδραση, όλων, ακόμα και συνταγματολόγων στο άκουσμα της ερμηνείας του Κανονισμού ήταν αρνητική, καθώς όλοι πίστευαν ότι αρκούσαν πέντε βουλευτές για την συγκρότηση της ΚΟ.

Σε αυτή την άποψη συνέτεινε ακαδημαϊκός, καθηγήτρια του Συνταγματικού δικαίου αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης (σε αυτόν ετέθη από δημοσιογράφο με τον Κανονισμό της Βουλής στο χέρι), ο οποίος χωρίς περιστροφές τάχθηκε κατά της σκέψης οι 5 βουλευτές να είναι εκλεγμένοι από το ίδιο κόμμα. 

Για την αποτύπωση της αλήθειας όπως είναι ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως ο κ. Γεραπετρίτης δεν διάβασε τον Κανονισμό ούτε ασχολήθηκε με το ζήτημα περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

Αντίθετα, τα πράγματα άλλαξαν, όταν οι μελετητές του συνταγματικού δικαίου μπήκαν στην διαδικασία να εξετάσουν σοβαρά το πρόβλημα. 

Τότε, αρκετοί αναγνώρισαν πως όντως βάσει του Κανονισμού θα πρέπει οι 5 βουλευτές να είναι εκλεγμένοι, λόγω της επίμαχης φράσης «να έχουν εκλεγεί και να εξακολουθούν να ανήκουν». 

Σε αυτή την άποψη συνέκλινε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος όταν ενημερώθηκε και μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει τις επίμαχες διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά την Βουλή η αρχική της αντίδραση ήταν μάλλον αμήχανη και σε καμία περίπτωση δεν έδειξε να επιθυμεί την διάλυση των ΑΝΕΛ. 

Όπως ανακριβές είναι και το επιχείρημα του ίδιου του κ. Καμμένου πως ο πρόεδρος ενημέρωσε δημοσιογράφο ότι οι ΑΝΕΛ διαλύονται (ούτε γραφείο, ούτε Κανονισμός στο χέρι). 

Αρχικά φάνηκε να υπάρχει αιφνιδιασμός στο Κοινοβούλιο, στη συνέχεια αμηχανία και περισυλλογή, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε πως υπάρχει κατανόηση και παραδοχή του προβλήματος.

Το μεγάλο πρόβλημα για όλες τις πλευρές, είναι πως η επιστημονική επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να αποφανθεί για το επίμαχο ζήτημα, παρά μόνο όταν αυτό προκύψει. 

Θα πρέπει δηλαδή να παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος και να ανεξαρτητοποιηθεί ο Κουίκ και στη συνέχεια ν’ απαντήσει, εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι μοιραία για το κόμμα του κ. Καμμένου...