> Voliotaki: «TΣΟΥΝΑΜΙ» ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ και ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ για τις ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ – ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για τον ΕΝΦΙΑ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

«TΣΟΥΝΑΜΙ» ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ και ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ για τις ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ – ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για τον ΕΝΦΙΑ

Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά και στο κέντρο των Αθηνών, καταγράφονται οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων με στόχο να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις που φέρνει η πλήρης εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αντικειμενικές εφαρμόστηκαν τον περασμένο Ιούλιο μόνο για τον ΕΝΦΙΑ.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα που διαθέτουν ή τμήμα της ακίνητης περιουσίας ή να δημιουργήσουν εταιρείες με στόχο να καταβάλουν μικρότερο φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, το τελευταίο δίμηνο οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30% γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες.
Στο Κολωνάκι και τις κοντινές περιοχές οι αγοραπωλησίες σχετίζονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν από το νέο έτος, ενώ στο ευρύτερο κέντρο σχετίζονται με το ενδιαφέρον αγοραστών να επενδύσουν σε μικρά ακίνητα με στόχο να αποκομίσουν κέρδη από τη βραχυχρόνια μίσθωση αυτών.

Σημειώνεται ότι από 1.1.2019 θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές καθώς και για το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Στο Κολωνάκι, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Μύκονο και την Πάρο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, εξέλιξη που εκτινάσσει στα ύψη όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα, κυρίως τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα, στην ακριβότερη περιοχή του Κολωνακίου, για διαμέρισμα 120 τ.μ. 2ου ορόφου, ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος ήταν το 2017 4.228,89 ευρώ, ενώ το 2018 έφτασε στα 5.688,89 ευρώ. Δηλ. ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πληρώνει περισσότερα 1.460 ευρώ ή 34,5%.
Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ
Στο μεταξύ, το μόνο μέτρο που προκρίνει η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη χρήση του υπερπλεονάσματος είναι η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ (μεσοσταθμικά κατά 10%) για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ το 2019 και η επέκταση των μειώσεων και σε υψηλότερες περιουσίες αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Στην πράξη η μείωση θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ για όσους έχουν απλώς μια κατοικία μικρής επιφάνειας σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. έως 1.200 ευρώ) και αμελητέες για όσους έχουν ακίνητη περιουσία υψηλότερης αξίας.
ΙΟΒΕ: «Ψίχουλα» οι εξαγγελίες για ελαφρύνσεις στα ακίνητα
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΙΟΒΕ, λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν ότι τα ακίνητα ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών.
Αρκεί να απαριθμήσουμε τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που τους επιβλήθηκαν:
1) Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για εισόδημα από ακίνητα
2) Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια
3) Επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Πρόκειται για το γνωστό «χαράτσι» που επιβάλλονταν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ
4) Επιβολή κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση την επιφάνεια και την τιμή ζώνης κάθε ακινήτου
5) Επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ
6) Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα και έτσι και στα εισοδήματα από ακίνητα
7) Σταδιακή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στα νεόδμητα ακίνητα από το 19% στο 24%
8) Κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης στο δημόσιο ανείσπρακτων μισθωμάτων και ουσιαστική φορολόγησή τους
9) Αύξηση συντελεστών φορολόγησης γονικών παροχών-δωρεών-κληρονομιών
10) Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων με τα οποία αποκτήθηκε πρώτη κατοικία.