Υπάρχει κάποια συμφωνία που πλέον απαγορεύει το Μακεδονία Ξακουστή;
Όλοι γνωρίζουμε τις θέσεις των Κυβερνητικών.
Είχαν πάντα αλλεργία σε κάθε τι εθνικό.
Το ζήτημα όμως περνάει σε άλλη διάσταση, όταν απαγορεύουν για παράδειγμα σε μαθητές να φωνάζουν συνθήματα για την Μακεδονία μας, ή όταν βγαίνουν Κυβερνητικοί εκπρόσωποι και δείχνουν όχι μόνο ενόχληση, αλλά εμμέσως ζητούν και απαγόρευση συνθημάτων.
Ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό studio, όπου προχώρησε σε ακατανόητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις.
Η συζήτηση γρήγορα στράφηκε γύρω από την υπόθεση αποβολής μαθητών στον Γέρακα, με τον συριζαίο βουλευτή να σημειώνει τα εξής:
«Δεν είναι μεμονωμένο το φαινόμενο στο Γέρακα. Κάποιοι με διακλαδωμένη συνεννόηση στις παρελάσεις έφεραν αυτό το εμβατήριο που δεν υπήρχε στις προηγούμενες παρελάσεις, να μεταδίδεται όχι δια στόματος μαθητών αλλά από τις επίσημες δημοτικές εγκαταστάσεις. Στη Νότια Ελλάδα παρήλασαν παιδιά σε χωριά και κωμοπόλεις και τα μεγάφωνα μετέδιδαν το σύνθημα αυτό. Αυτό είναι πολιτική επιλογή. Από ποιους δεν ξέρω».
Παρόμοιες δηλώεις είχε κάνει και η Σκοπιανή ΥΠΑΜ πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για μία είδηση που δεν έπαιξε στα ΜΜΕ, καθώς είπαμε, πρέπει η Συμφωνία να περάσει πάση θυσία.
Κριτική, ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ασκούν τα Σκόπια, σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής και σαφώς παρουσιάζει ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Ερωτηθείσα να σχολιάσει τα συνθήματα περί ελληνικότητας της Μακεδονίας, η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, δήλωσε πως αυτά δεν κινούνταν στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για δυνάμεις που αντιτίθενται στην περιφερειακή συμφιλίωση και οι οποίες θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα Βαλκάνια.
Αυτό δείχνει, είπε η υπουργός, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο σωστός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, προαναγγέλλοντας ότι οι Σκοπιανοί θα θέσουν το ζήτημα αυτό στη συνέχεια.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο αφοσιωμένη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο κι εμείς, πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. «Ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως και στη «Μακεδονία» η κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος πολιτικός παράγοντας που θα καθορίσει τη συμφωνία» είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης των δύο χωρών.
«Το έχουμε δει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που διοργανώνονται από την αντιπολίτευση ή άλλες πολιτικές ομάδες, οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί ακόμη και να είναι επιρρεπείς στη βία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπατε κάτι; Τα σχόλια δικά σας…