> Voliotaki: ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ η ΜΑΡΙΑ στον ΖΟΡΑΝ...

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ η ΜΑΡΙΑ στον ΖΟΡΑΝ...

...εκεί που έπιναν τον καφέ τους...
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η μυστική διπλωματία που ξεδίπλωσε η Ν.Δ. τον περασμένο Δεκέμβρη για το Μακεδονικό, πριν ακόμα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού επιτετραμμένου του, Μάθιου Νίμιτς.
Τα νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» δείχνουν με απόλυτη σαφήνεια πως στόχος της Πειραιώς ήταν ένας και μοναδικός: να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πριν ξεκινήσει η επίσημη διαπραγμάτευση.



Για να έχουμε μια σαφή χρονολογική σειρά των πραγμάτων θυμίζουμε ευθύς εξαρχής ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζαέφ ανέλαβε καθήκοντα στη γειτονική χώρα στις αρχές Ιουνίου του 2017, έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 στην ΠΓΔΜ.

Η κυβερνητική αυτή αλλαγή έδωσε νέα ώθηση στο ζήτημα του Μακεδονικού, καθώς στη γείτονα υπήρχαν πλέον οι πολιτικές προϋποθέσεις και η πολιτική βούληση ξεπεραστεί το πρόβλημα με την Ελλάδα που, μετά τα όσα είχαν συμβεί στο Βουκουρέστι το 2008, αποτελούσε τη βασική προϋπόθεση της ένταξης της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Κατ’ εντολή Κυριάκου

Τον Δεκέμβριο του 2017 που η Μ. Σπυράκη -κατ’ εξουσιοδότηση του Κ. Μητσοτάκη- συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ ήταν σαφές πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα προχωρούσαν σύντομα στο ουσιαστικό στάδιο επίλυσης του προβλήματος, δηλαδή σε επίσημες διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς. 

Κι όντως αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου του 2018. Είναι επομένως σαφές γιατί ο Κ. Μητσοτάκης επιφόρτισε τότε την κ. Σπυράκη να συναντηθεί με τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό. Ηθελε κάτι να προλάβει. 

Κι αυτό αποδεικνύεται από τα ακόλουθα.

Σύμφωνα με έγκυρες -και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο- πηγές από τα Σκόπια, η κ. Σπυράκη ήταν επιφορτισμένη να μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε εκείνος και η κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα, είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει», φέρεται να είπε η κ. Σπυράκη, ευθύς εξαρχής, στον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό. 

Παράλληλα επιχείρησε να εμφανίσει ως μοναδικό ικανό να επιλύσει το πρόβλημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αυτός θα γινόταν πρωθυπουργός.

Για να προλάβει την εύλογη απορία του συνομιλητή της «γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα θα μπορέσει ως πρωθυπουργός, στηρίζοντας από τώρα μια ενδεχόμενη συμφωνία;» η κ. Σπυράκη- πάντα κατά τις ίδιες πηγές- ξεδίπλωσε μαι πολύπλευρη επιχειρηματολογία.

Ενα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε στον συνομιλητή της είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγκάζεται να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλ. Τσίπρας, γιατί έχει μπροστά του εκλογές και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματός του.

Και συναίνεση εξασφαλίζουμε
Η κ. Σπυράκη φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε πως μια λύση, δηλαδή μια συμφωνία με κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα. 

Και τούτο διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η Ν.Δ. 

θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας θα την υπερψηφίσει, καθώς εκείνος δεν έχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα πάνω στο μακεδονικό ζήτημα.

Επομένως- φέρεται να πρόσθεσε η Μ. Σπυράκη- μια συμφωνία με κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει ευρύτατη συναίνεση.

Οι προαναφερόμενες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η κ. Σπυράκη επιχείρησε να απογοητεύσει τον Ζ. Ζάεφ έτσι ώστε εκείνος να μην προχωρήσει στην επισημοποίηση των διαπραγματεύσεων. 

«Ούτως ή άλλως μια συμφωνία τώρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει», φέρεται να του είπε.

Και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου [σ.σ. τότε που λέγονταν αυτά ήταν Δεκέμβριος 2017] με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. 

Συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να προχωρήσετε τώρα, αλλά να περιμένετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Χθες, το Μ. Μαξίμου έδωσε νέα συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., για το τι διημείφθη στη συνάντηση Σπυράκη- Ζάεφ.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει: 

«Με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν η κα Σπυράκη να μη συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: 

Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ; 

Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η Ν.Δ. θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος, όπως προκύπτει από τα λόγια του κ. Ζάεφ στα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γείτονος; 

Και το βασικότερο: Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων; 

Τι μήνυμα μετέφερε η κα Σπυράκη εξ ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη;»

Σκελετοί στην ντουλάπα
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΤV Action24 ότι μπήκε μπροστά για λύση και είχε συζητήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν το δέχτηκαν τότε στα Σκόπια, ενώ υποστήριξε ότι «από το 2008 μέχρι σήμερα λέω τα ίδια πράγματα».

Ομως η Ν.Δ. δεν λέει τα ίδια. Για τη στάση της αυτή τότε είχε δεχτεί σφοδρή κριτική -με βαρείς χαρακτηρισμούς- από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τελικά από το ΛΑΟΣ προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, για να προσχωρήσει στη συνέχεια στις ακραίες απόψεις του κ. Γεωργιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ηγεσία της Ν.Δ. ακόμα και σήμερα δεν έχει καταθέσει τι προτείνει και το μόνο που λέει είναι τι δεν θέλει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που υιοθετεί είναι πως η Ελλάδα, μετά τις Πρέσπες, απώλεσε το βασικό της διαπραγματευτικό όπλο, το βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Ομως, στα Σκόπια, παραδόξως έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης και του προέδρου της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ, που δημοσίευσε «η Καθημερινή», η Αθήνα εξακολουθεί να μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος σε σύσκεψη (Μάιος 2018), στα Σκόπια:

Χρίστιαν Μιτσκόσκι (VMRO - DPMNE): Τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση του NATO άκυρη; 

Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.;

Ραντμίλα Σεκέρινσκα (υπουργός Αμυνας): Οι Ελληνες θα την μπλοκάρουν.

Ταλάλ Τζαφέρι (πρόεδρος της Βουλής): «Σε ποια βήματα θα μπορούσαν να μας μπλοκάρουν;».
Χρίστιαν Μιτσκόσκι: «Σε όλα»...

efsyn.gr