Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ διαμορφώνονται σε 2,33 δισ. ευρώ και είναι 1,6 δισ. από οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες (από αυτά 800 εκατ. αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή πελάτες οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων τους ή έχουν αλλάξει προμηθευτή), 155 εκατ. από μεσαίους βιομηχανικούς καταναλωτές, 380 εκατ. από τη μεγάλη βιομηχανία (εκ των οποίων τα 280 εκατ. είναι χρέη της ΛΑΡΚΟ) και 200 εκατ. δημόσιοι φορείς (Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί φορείς άρδευσης κ.λπ.).
Ο κ. Παναγιωτάκης απορρίπτει τις θεωρίες, όπως τις χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση των ρευματοκλοπών είναι συνέπεια της κρίσης και προσθέτει:
"Όσοι επιδίδονται σε ρευματοκλοπή μπορούν να πληρώσουν. Οι πτωχοί και οι αδύναμοι δεν κλέβουν.
Γενικά το θέμα των ρευματοκλοπών είναι στην ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Η ΔΕΗ το έχει αναδείξει κατ' επανάληψη.
Η υποβάθμιση και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου".
Καταλογίζει ολιγωρίες και λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα των «έξυπνων» μετρητών καθώς και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν συντελέσει όπως τονίζει σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.
Για την εξαγορά της εταιρίας εμπορίας ενέργειας EDS στα Σκόπια επαναλαμβάνει ότι ήταν μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση, η οποία ελήφθη από το Δ.Σ. της επιχείρησης ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρει ότι στο εξής ο κύριος προσανατολισμός της ΔΕΗ θα είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, ωστόσο η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη για τη χώρα, για τα επόμενα 15-20 χρόνια τουλάχιστον.