Ελεύθερος είναι πλέον ο Αρης Φλώρος αφού, ενάµιση χρόνο µετά την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 21 ετών, επικαλέστηκε σοβαρά προβλήµατα υγείας, µε αποτέλεσµα την αποφυλάκισή του.
Αν και τα συνεχή αιτήµατά του να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του έπεφταν κάθε φορά στο κενό, µε το Πενταµελές Εφετείο Αναστολών να τα απορρίπτει παρά τους ισχυρισµούς για προβλήµατα υγείας, δεν συνέβη το ίδιο όταν απευθύνθηκε στο αρµόδιο ∆ικαστικό Συµβούλιο, καταθέτοντας αίτηση αποφυλάκισης
Οι δικαστικοί λειτουργοί εφαρµόζοντας το νόµο Παρασκευόπουλου, µε τις ευεργετικές διατάξεις για άτοµα µε αναπηρία, έκριναν πως ο 39χρονος καταδικασθείς για υπεξαίρεση και ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος θα πρέπει να αποφυλακιστεί.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, επικαλέστηκε αναπηρία άνω του 67% και συγκεκριµένα προβλήµατα ψυχικής φύσεως και κρίσεις επιληψίας. Μάλιστα, φέρεται να προσκόµισε έγγραφα του αρµόδιου δηµόσιου φορέα, τα οποία πιστοποιούν πως αντιµετώπιζε κρίσεις επιληψίας και άλλα ψυχιατρικά προβλήµατα.
Ο Αρ. Φλώρος έκανε χρήση του νόµου Παρασκευόπουλου, µεταξύ άλλων και του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, κατά το οποίο «η απόλυση χορηγείται στους κατάδικους µε ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, απαιτείται να έχει εκτιθεί µε οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέµπτο της ποινής».
Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, ο αρµόδιος εισαγγελέας, µετά την υποβολή της αίτησης, διατάσσει ειδική πραγµατογνωµοσύνη για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων των προηγούµενων παραγράφων και την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας, αν αυτό δεν έχει βεβαιωθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η κατά τα άνω ειδική πραγµατογνωµοσύνη ή η βεβαίωση από το ΚΕΠΑ υποβάλλεται από τον εισαγγελέα στο αρµόδιο Συµβούλιο µαζί µε την πρότασή του.
Ψυχολογικά προβλήματα
Στο παρελθόν, ο Αρης Φλώρος έχει επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήµατα, τα οποία -όπως υποστηρίζει- είχαν οδηγήσει στη νοσηλεία του στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού.
Ενώπιον του Πενταµελούς Εφετείου Αναστολών έχει ισχυριστεί ότι έχει βρεθεί σε «ψυχολογικό τέλµα», δίχως όµως το επιθυµητό αποτέλεσµα, αφού το δικαστήριο τον έκρινε ύποπτο τέλεσης νέων αδικηµάτων, επισηµαίνοντας ότι τα ψυχολογικά προβλήµατα δεν πρόκειται να του προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη.
Να σηµειωθεί ότι εκτός από την κάθειρξη 21 χρόνων για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, το Φεβρουάριο του 2017, στον Αρη Φλώρο έχει επιβληθεί και ποινή κάθειρξης 13 ετών από το ΜΟ∆ για το αδίκηµα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέµβριο του 2014 στην Πεντέλη. Η εκτέλεση της ποινής έχει ανασταλεί από το δικαστήριο έως την εκδίκαση της έφεσης.