Δεν υπάρχει όπως φαίνεται σωτηρία για την τουρκική οικονομία.
Η κατάσταση είναι ζοφερή και η Αγκυρα κάνει πως δεν βλέπει την πραγματικότητα.
Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας χάνει την αξία του, η οικονομία απειλεί να καταρρεύσει, αλλά η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει, προς το παρόν, ένα πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως πότε όμως; Η Άγκυρα βρίσκεται με την… πλάτη στον τοίχο, ειδικά μετά τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα, με αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ρεζτέπ Ερντογάν να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Ταμείου.
Όπως γράφει το δημοσίευμα. το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.
Ο Σολτς παρότρυνε τον Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν) να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας για το ΔΝΤ. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει βοήθεια από φιλικές χώρες, ενώ ευελπιστεί ότι και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Άγκυρα, προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο που οδηγείται.
Το ΔΝΤ ζητά επειγόντως από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων, καθώς όπως εκτιμά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα. Επιπλέον, ζητά στην κυβέρνηση να κάνει περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως σημειώνει το Spiegel, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν υπολογίσει ήδη πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία και το προσδιορίζουν ανάμεσα σε 30 με 70 δισ. δολάρια.
Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ. Δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος
Μάχη τουρκικής λίρας με πέσος Αργεντινής!
Για το σύνολο του 2018 το pesos της Αργεντινής μετράει απώλειες 37,45% και ακολουθεί πολύ κοντά η τουρκική λίρα με 37,16%. Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στα νομίσματα των χωρών τα οποία λόγω των συνεχιζόμενων εκροών δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Όμως ενώ όλοι εστιάζονται στην τουρκική λίρα και στην κατάρρευση που έχει υποστεί…το pesos της Αργεντινής καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως έναντι του δολαρίου. Έχει υπολογιστεί ότι τον τελευταίο ένα μήνα οι εκροές από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών προς το δολάριο ξεπερνάει τα 180 δισεκ. δολάρια, αναφέρει το bankingnews.gr
Η Τουρκία που προφανώς αγγίζει την Ευρώπη και την Ελλάδα λόγω αναδυόμενης αγοράς και εμπορίου συνεχίζει τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος. Η τουρκική ρυθμιστική αρχή των τραπεζών ξεκίνησε μια ακόμη παρέμβαση: Η Τουρκία επεκτείνει τα όρια για τις ανταλλαγές νομισμάτων έναντι της λίρας.
Το μόνο που έκανε η Τουρκία, παρά τις ασαφείς υποσχέσεις δημοσιονομικής μεταρρύθμισης και νομισματικής σταθεροποίησης, συνεχίζει να αρνείται να κάνει το μόνο πράγμα που οι επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν: να αυξήσει τα επιτόκια και να ενισχύσει τους οικονομικούς – δημοσιονομικούς όρους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Fitch τόνισε ότι «είναι μάλλον απίθανο να σταθεροποιήσει η Τουρκία το ασταθές νόμισμα και την οικονομία». Η Fitch η οποία πριν από ένα μήνα υποβάθμισε την Τουρκία σε BB και προειδοποίησε για περισσότερες υποβαθμίσεις ανέφερε ότι πιστεύει ότι «απαιτείται αύξηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, ανοχή στην ασθενέστερη ανάπτυξη από τους διαμορφωτές πολιτικής και μείωση των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών. «
Για το σύνολο του 2018 το pesos της Αργεντινής μετράει απώλειες 37,45% και ακολουθεί πολύ κοντά η τουρκική λίρα με 37,16%. Πριν λίγους μήνες 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 17 pesos Αργεντινής και σήμερα 1 δολάριο ισοδυναμεί με 29,8 pesos.
Πριν λίγους μήνες 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 3,4 λίρες τουρκίας και σήμερα 1 δολάριο ισοδυναμεί με 6,04 λίρες Τουρκίας. Το επόμενο νόμισμα με τις μεγαλύτερες απώλειες από τιε αρχές του 2018 είναι το rand της Νότιας Αφρικής, το real της Βραζιλίας, το ruble της Ρωσίας, η rupee της Ινδίας. Αντιθέτως το Μεξικάνικο pesos καταγράφει τις μικρότερες απώλειες όπως και το pesos της Κολομβίας.