> Voliotaki: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ!! ΠΩΣ θα ΧΑΣΕΙΣ AMEΣΑ τα ΚΙΛΑ που ΠΗΡΕΣ στις ΔΙΑΚΟΠΕΣ…

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ!! ΠΩΣ θα ΧΑΣΕΙΣ AMEΣΑ τα ΚΙΛΑ που ΠΗΡΕΣ στις ΔΙΑΚΟΠΕΣ…

Επέστρεψες πρόσφατα από το νησί και ανέβηκες στη ζυγαριά μόνο και μόνο για να έχεις έναν ακόμα λόγο να πέσεις σε κατάθλιψη; Μην ανησυχείς! Με λίγη προσπάθεια θα καταφέρεις να κρατήσεις από τις φετινές διακοπές σου μόνο τις αναμνήσεις και όχι τα κιλά που πήρες συνοδεύοντας τα πάντα με τηγανητές πατάτες και πίνοντας κοκτέιλ δίπλα στο κύμα!

Γιατί πήρες τόσο βάρος τόσο σύντομα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών που απαιτείται να τρως παχυντικά για να πάρεις βάρος, όμως αρκεί να σκεφτείς το εξής: τρώγοντας 500 θερμίδες παραπάνω από όσες συνήθως καταναλώνεις θα πάρεις σε μια εβδομάδα μισό κιλό -με 1000 παραπάνω θα πάρεις ένα κιλό, ενώ εάν έκανες διακοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ή έστω έτρωγες σαν να ήσουν σε διακοπές), είναι λογικό να έχεις πάρει ακόμα και 3 ή 4 κιλά!
Ο αριθμός που βλέπεις στη ζυγαριά μετά την επιστροφή σου έχει επίσης πολύ μεγάλη σχέση με τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούσες πριν αποφασίσεις ότι «μια ζωή την έχουμε» και «διακοπές είμαστε, φέρε κι εκείνη τη βάφλα… με δύο μπάλες παγωτό, παρακαλώ!».
Έτσι, εάν στην καθημερινότητά σου ακολουθούσες κάποια δίαιτα με λίγες θερμίδες, μπορεί και να πάρεις περισσότερα κιλά, γιατί ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν τρεφόμαστε συστηματικά με λίγες θερμίδες, με αποτέλεσμα να παίρνει δυσανάλογα πολύ βάρος όταν αυξήσουμε ξαφνικά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Τα θετικά της υπόθεσης

Κι όμως υπάρχουν, αφού πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όταν τρως πολύ για μερικές ημέρες, το σώμα αντιδρά αρχίζοντας να καίει περισσότερες θερμίδες -εκτιμάται ότι ο μεταβολισμός αυξάνεται κατά 4 έως 12%. Επειδή όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η αύξηση είναι και πάλι μικρότερη σχετικά με την αύξηση των θερμίδων που τρώμε, και πάλι καταλήγουμε να παίρνουμε βάρος.
Αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι πως είναι υπέροχο που φρόντισες να «κακομάθεις» τον εαυτό σου με υπέροχες γεύσεις γιατί κι αυτό συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στις απολαύσεις των διακοπών. Κι ότι επιστρέφοντας απλά στον συνηθισμένο τρόπο ζωής και διατροφής σου θα επανέλθουν και οι συνηθισμένες… διαστάσεις στη σιλουέτα σου.

Τι να ΜΗΝ κάνεις

Ούτε να το σκεφτείς να «τιμωρήσεις» τον εαυτό σου ξεκινώντας άμεσα μια στερητική δίαιτα για να χάσεις γρήγορα τα κιλά. Ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα αυτό εξυπηρετήσει το σκοπό σου, στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες, επηρεάζοντας όχι μόνο το μεταβολισμό σου αλλά και την υγιή σχέση σου με το φαγητό.

Τι να κάνεις

Μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για να χάσεις τα κιλά των διακοπών είναι αυτή που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στη Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής και βασίζεται στην εναλλαγή πρόσληψης θερμίδων και υδατανθράκων.
Στην πράξη αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τρέφεσαι πέντε μέρες την εβδομάδα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μεσογειακού τύπου, παίρνοντας γύρω στις 1500 θερμίδες την ημέρα, από τις οποίες περίπου το 40% θα είναι υδατάνθρακες κι από 30% πρωτεΐνη και λιπαρά.
Τις άλλες δύο ημέρες της εβδομάδας ακολούθησε μια πιο περιορισμένη δίαιτα με τις μισές περίπου θερμίδες και λιγότερα από 50 γραμμάτια υδατανθράκων την ημέρα. Αυτές οι δύο ημέρες μπορούν να είναι οποιεσδήποτε επιλέξεις, αλλά καλό είναι να μην είναι συνεχόμενες.
Εάν θέλεις να χάσεις περισσότερα κιλά από τα 2-3 που πήρες στις διακοπές, μπορείς να ακολουθήσεις το ίδιο πρόγραμμα για περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας τις θερμίδες στις ημέρες που τρως περισσότερο στις 1900.