> Voliotaki: ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΓΙΑ το θέμα της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ από το CERN κατά του ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΓΙΑ το θέμα της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ από το CERN κατά του ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 Aγαπητό voliotaki Καλησπέρα    

           Αρνήθηκε η Ελλάδα την ίδρυση επένδυσης, ύψους 100.000.000 ΕΥΡΩ, Από το CERN, με αντικείμενο μία θεραπευτική καινοτόμα μονάδα ακτινοβολίας κατά του καρκίνου των ανθρώπων.

          Γνωρίζουμε ότι το CERN είναι Ευρωπαικός Οργανισμός Πυρηνικής έρευνας, με στελέχη από τους καλύτερους επιστήμονες της Ευρώπης, πολλών ειδικοτήτων,  κυρίως Φυσικούς και έχει έδρα κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας. 

Η Χώρα μας είναι μέλος του CERN, όπως και άλλες 21 Ευρωπαικές Χώρες.
Παρακάτω σας μεταφέρω το σχόλιο του Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κ. Ευάγγελου Γαζή, που είναι και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN.
         
          Ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, καταρρίπτει τα επιχειρήματα του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, σχετικά με τη Μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων.   

Το LIFO.gr ήρθε σε επαφή με τον διακεκριμένο καθηγητή, που κατηγόρησε το πρωί τους αρμόδιους φορείς ότι «απορρίπτουν ανεξήγητα» μία σημαντική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τεχνολογικά αλλά και θεραπευτικά οφέλη για τους πολίτες. Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «πολιτική απόφαση».   

Στην απάντηση που μας έστειλε ηλεκτρονικά ο κ. Γαζής, σημειώνει ότι ο υπουργός παραδέχεται την κίνηση της ΕΕ και του CERN, την οποία η χώρα παρακολουθεί «σαν παρατηρητής», χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της διεκδίκησης της υποδομής, ως θα όφειλε.  

 Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η εξήγηση του υπουργού περί «υψηλού κόστους επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.    

«Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960» απαντά στον κ. Φωτάκη που έκανε λόγο για «εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση».    

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) έκανε λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς».   «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN (...) επώνυμοι επιστήμονες ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές», υποστήριζε η ΓΓΕΤ. 

«Απάντησα με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με αγοραία συνθήματα και είμαι πρόθυμος να καταθέσω περισσότερα στοιχεία, εάν και εφόσον μου ζητηθούν. 

Είμαι πειραματικός σωματιδιακός φυσικός, ερευνητής στο CERN και πανεπιστημιακός δάσκαλος επί 38 χρόνια στο ΕΜΠ, με ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίδιον όφελος, φιλοδοξία ή κίνητρο», σημειώνει ο κ. Γαζής. Πηγή: www.lifo.gr 

        Και η απάντηση ήλθε από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο πιθανόν να έχει κάποιες αρμοδιότητες για το εν λόγω θέμα, αλλά εκτιμώ ότι τις κυρίως αρμοδιότητες για την θεραπεία των ασθενών ανθρώπων και γενικώτερα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τις έχει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δυστυχώς για το ζήτημα αυτό ακόμη σιωπά. 

Αντιλαμβάνεσθε ότι τα οφέλη από αυτήν την επένδυση είναι πάρα πολλά, τόσο στην υγεία των ανθρώπων, όσο και αρκετά οικονομικά συμφέροντα θα υπάρξουν γιά τη Χώρα μας, αφού θα προσέρχονται για θεραπεία καρκινοπαθείς και από άλλες Χώρες. 

Επιπλέον η Χώρα μας δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά γιά την ίδρυση του θεραπευτικού αυτού κέντρου. Ζητάμε επενδύσεις, αλλά διώχνουμε τους επενδυτές. Τα σχόλια δικά σας.