Τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας έναντι της Αθήνας φωτογραφίζει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.
Όπως εξηγεί, η Τουρκία επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την ελληνική πλευρά από το κρίσιμο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ «που θα οδηγήσει και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή».
Όπως εξηγεί, η Τουρκία επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την ελληνική πλευρά από το κρίσιμο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ «που θα οδηγήσει και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή».
«Το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία στην ελληνική πλευρά είναι ότι είναι πάρα πολύ ενοχλημένη με ό,τι συνέβη με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι αυτομόλησαν στη χώρα μας, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016», σημείωσε ο κ. Συρίγος λέγοντας όμως ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε ένα αίτημα για ανταλλαγή των 8 με τους δύο Έλληνες, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 έχει τελεσιδικήσει.
Όπως εκτιμά ο κ. Συρίγος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών θα τραβήξει επί μακρόν και ότι η Άγκυρα θα αξιοποιήσει κάθε άρθρο της δικονομίας της για να καθυστερήσει την επιστροφή τους στη χώρα μας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραμείνουν κρατούμενοι έως και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια των Τούρκων, όπως λέει ο κ. Συρίγος, να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της ελληνικής πλευράς από τα σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα, που δεν είναι άλλα, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων, που θα οδηγήσει και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή.
«Θεωρώ ότι η Τουρκία συνέλαβε τους δύο στρατιωτικούς για να τραβήξει την προσοχή της Ελλάδας σε ένα επουσιώδες θέμα και να μας αποπροσανατολίσει. Το βασικό θέμα εδώ είναι η εύρεση ενός μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος νοτίως της Κύπρου, που στρατηγικά μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, κι η Τουρκία βρήκε ένα δευτερεύον θέμα, μεγάλης ανθρωπιστικής σημασίας, αλλά μηδενικής στρατηγικής σημασίας, και παίζει σε αυτούς τους ρυθμούς», τονίζει.
Άλλωστε, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, φάνηκε η αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Συρίγος, η Τουρκία πλέον έχει αλλάξει… πίστα, έχει ανεβάσει τους τόνους, κινείται πιο επιθετικά και δείχνει να μην υπακούει στις πρακτικές που ίσχυαν μέχρι τώρα μεταξύ των δύο πλευρών στο Αιγαίο.
Πλέον φαίνεται ότι η Άγκυρα παίζει με πιο αυστηρούς όρους, αδιαφορώντας ακόμα και για τις αρχές και τους κανόνες του ΝΑΤΟ και δε διστάζει να προχωρήσει ακόμα και στη σύλληψη στρατιωτών μιας συμμαχικής χώρας.
«Αυτό που συνέβη, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, θεωρείται αδιανόητο για το ΝΑΤΟ. Εκ των πραγμάτων η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει τρόπο να σηκώσει το θέμα και να ζητήσει την παρέμβασή του για την επίλυση της υπόθεσης», υποστηρίζει ο κ. Συρίγος.
Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις με κάθε τρόπο για τη συμμετοχή στις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα νότια της Κύπρου και για τη συνδιαχείρισή τους, με βασική επιδίωξη να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ενεργειακή πίτα, που θα αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ώστε να μη διακινδυνεύσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα των εξαιρετικά ευαίσθητων ισορροπιών ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, για το οποίο έχει εκφράσει φόβους και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής επιθετικής στρατηγικής που διαμορφώνει η Τουρκία, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένας ακόμα μοχλός πίεσης για την επίτευξη των συμφερόντων της. Άλλωστε έχουν εκφραστεί υποψίες ότι το γεγονός αυτό ήταν προσχεδιασμένο από την Άγκυρα και ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων συνέλαβαν τους δύο στρατιωτικούς.
Οι επόμενοι μήνες, εν όψει και της άφιξης της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon Mobile στo οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της επιστροφής της ιταλικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni για έρευνες στο οικόπεδο 6, θα είναι κρίσιμοι για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Συρίγος προβλέπει σειρά θερμών επεισοδίων και μια περίοδο διαρκούς έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με τη διπλωματική σκακιέρα να παίρνει φωτιά στα νότια της Κύπρου.
η πρεσβεία της Γαλλίας έβγαλε διορθωτική, καθησυχαστική ανακοίνωση.
Οπως εξηγεί η προειδοποίηση αφορά περίπτωση φυσικών κινδύνων, όπως σεισμούς και πυρκαγιές.
«Μία από τις ουσιαστικές αποστολές του γαλλικού διπλωματικού δικτύου είναι η προστασία των συμπολιτών μας στο εξωτερικό.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πρεσβείες της Γαλλίας σε όλες τις χώρες του κόσμου υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και προειδοποίησης της γαλλικής κοινότητας που είτε κατοικεί είτε ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει στις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο σεισμικό κίνδυνο ή είναι ευάλωτες σε σημαντικές φυσικές καταστροφές. Για του Γάλλους ταξιδιώτες, ένα από αυτά τα μέτρα είναι η δημιουργία από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών μιας πλατφόρμας εγγραφής στην οποίαν ενθαρρύνονται να αναγράφουν τα στοιχεία τους όταν μετακινούνται εκτός Γαλλίας. Για την γαλλική κοινότητα που κατοικεί στην Ελλάδα, ένα άλλο μέτρο είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνομιλητών μεταξύ των μελών της γαλλικής κοινότητας και η εγγραφή των κατοίκων στην ενημερωτική πλατφόρμα του προξενείου.
Στην Ελλάδα, όπως όλες οι πρεσβείες, η πρεσβεία της Γαλλίας κινητοποιείται για την ασφάλεια των Γάλλων υπηκόων. Εχει ήδη δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα δίκτυο υπευθύνων ανά γεωγραφικό τομέα. Έγινε αντιληπτό ότι το δίκτυο έπρεπε να γίνει περισσότερο γνωστό στους Γάλλους υπηκόους σε μια χώρα με σημαντικούς φυσικούς κινδύνους, όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές. Απεφασίσθη λοιπόν να σταλεί ένα μήνυμα, το οποίο δεν έχει τον χαρακτήρα συναγερμού, προς ενημέρωση της γαλλικής κοινότητας σχετικά με την ύπαρξη δυνατότητας εγγραφής και σχετικά με τη λειτουργία του συστήματός μας.
Το εν λόγω μήνυμα, που δεν προοριζόταν για δημοσιοποίηση, απευθύνεται λοιπόν με τον συνήθη τρόπο στα μέλη της γαλλικής κοινότητας. Έχει διοικητικό χαρακτήρα, ανταποκρίνεται σε ένα σύνηθες διάβημα όλων των γαλλικών προξενείων στο εξωτερικό και δεν έχει καθόλου στοιχεία συναγερμού ή επικαιρότητας».