Βγήκε από το λαγούμι του το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για να κάνει αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα εδώ και δεκαετίες:
Να παριστάνει τον υπερπατριώτη, να διαδραματίζει δηλαδή τον ρόλο με τον οποίο έχτισε..πολιτική καριέρα παραπλανώντας τον ελληνικό λαό.
Το «Μακεδονικό», το οποίο, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε – όπως πίστευε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – αλλά βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας καθορίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις,
είναι το… αγαπημένο θέμα του Αντώνη Σαμαρά. Είναι το εργαλείο και το όχημα με το οποίο όχι μόνο έχτισε το προφίλ του ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και με το οποίο έπαιξε σκοτεινά πολιτικά παιχνίδια για τρεις δεκαετίες τώρα.
Το ερώτημα είναι ένα: Ως πότε ο Αντώνης Σαμαράς θα κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό παριστάνοντας τον «Μακεδονομάχο»; Πως μπορεί να παριστάνει τον «Μακεδονομάχο» ο πρώην ακροδεξιός πρωθυπουργός, όταν υπάρχει έγγραφο -Κανονισμός (ΕΟΚ) 3567/91 του συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 1991- με τον όρο «Μακεδονία» για την πΓΔΜ χωρίς συνθετικά γεωγραφικά ή χρονικά, το οποίο φέρει ΚΑΙ την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν είχε δεχθεί τη χρήση της σκέτης ονομασίας «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ και ας παριστάνει σήμερα τον ανυποχώρητο υπερπατριώτη.Η αλήθεια είναι η εξής: 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, υπέγραψε συμφωνία στην οποία η γειτονική χώρα αναφέρεται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η συμφωνία αυτή υπεγράφη ακριβώς διότι ακυρώθηκε η προϋπάρχουσα αντίστοιχη με την διαλυόμενη Γιουγκοσλαβία.Το θέμα αξιοποιήθηκε αργότερα για να ανατραπεί ο Κων. Μητσοτάκης και να στηθεί η Πολιτική Άνοιξη.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχτισε ολόκληρη πολιτική καριέρα με το «Μακεδονικό» και χρησιμοποίησε το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα για να παίξει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας, σε βάρος του λαού, σε βάρος ακόμη και της ίδιας του της παράταξης.
Εκείνο, όμως, που δεν θυμούνται πολλοί και δεν γνωρίζουν ακόμη περισσότεροι είναι πως την πολιτική καριέρα του Αντώνη Σαμαρά, με όχημα το «Μακεδονικό», την πλήρωσε ακριβά, πάρα πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Στην κυριολεξία. Πως; Θα διαβάσετε παρακάτω.
Η αμαρτωλή ιστορία με τα μυστικά κονδύλια
Η αμαρτωλή ιστορία με τα μυστικά κονδύλια
Ποιος θυμάται την ιστορία με τις αμαρτωλές «μαύρες σακούλες» του 1992; Τι περιείχαν αυτές οι σακούλες; Εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές που αντιστοιχούσαν στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών εκτινάχθηκαν την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο τιμόνι της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Οι καταγγελίες για την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων επί υπουργίας Σαμαράς υπήρξαν πολλές. Ακόμη περισσότερες από την πλευρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την εποχή που είχε κορυφωθεί η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άνδρες. Αρχικά να σημειώσουμε πως πριν αναλάβει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το Υπουργείο Εξωτερικών, στις 13.4.1992, είχαν καταστραφεί τα παραστατικά των δαπανών που αντιστοιχούσαν στα μυστικά κονδύλια.
Τα τελευταία παραστατικά για δαπάνες 603 εκατ. δρχ. είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με δήλωση του κ. Σαμαρά, στις 17.3.1992.
Τα τελευταία παραστατικά για δαπάνες 603 εκατ. δρχ. είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με δήλωση του κ. Σαμαρά, στις 17.3.1992.
Η υπόθεση ήρθε στο φως με τη μορφή σκανδάλου μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μίας κυβέρνησης που έπεσε από τον Αντώνη Σαμαρά, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει στη συνέχεια πως «σακούλες με χρήματα» δίνονταν όχι για να στηριχτεί η «ελληνική προπαγάνδα για το Μακεδονικό», αλλά για «να ενισχύεται το πολιτικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά».
Η πρώτη έρευνα, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, πραγματοποιήθηκε με την ανάθεση διενέργειας ΕΔΕ από τον Κάρολο Παπούλια μετά τις εκλογές της 10ης του Οκτώβρη του 1993. Η συγκεκριμένη έρευνα εντόπισε την αύξηση των ετήσιων απορρήτων δαπανών: Το έτος 1989, με αρχική πίστωση 2.200.000.000 δρχ. δαπανήθηκε ποσό 3.278.376.500. Το έτος 1990, με αρχική πίστωση 2.000.000.000 δρχ. δαπανήθηκε ποσό 2.047.761.404. Το έτος 1991, με αρχική πίστωση 2.500.000.000 δαπανήθηκε ποσό 5.047.837.085. Το έτος 1992, με αρχική πίστωση 4.100.000.000 δαπανήθηκε ποσό 7.459.447.649. Το έτος 1993, με αρχική πίστωση 4.340.000.000, μέχρι τις 10.10.1993 [δηλ. την ημέρα των εκλογών] δαπανήθηκε ποσό 6.231.881.799.
Οπως αποκαλύφθηκε τα επόμενα χρόνια, οι απόρρητες δαπάνες της «Υπηρεσίας Ενημέρωσης» του ΥΠΕΞ επί υπουργίας Σαμαρά εκτινάχθηκαν στα ουράνια (από 194 εκατομμύρια δρχ. το 1990 σε 714 εκατομμύρια το 1991 και σε 290 κατά το πρώτο τρίμηνο του 1992), για να μειωθούν και μάλιστα με δραστικό τρόπο μετά την αποπομπή του (μόλις 35 εκατομμύρια δαπανήθηκαν στο υπόλοιπο διάστημα του 1992).
Ομοίως, εκτοξεύθηκαν και οι «απόρρητες δαπάνες» που διατέθηκαν «με εντολή του κ. υπουργού», το συνολικό ύψος των οποίων επί Αντώνη Σαμαρά έφτασε το 1.981.735.000 δρχ.
Διαβάζουμε σε σχετική έρευνα του Ιού της Ελευθεροτυπίας με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2009:
Στις 10 Μαρτίου 1994 επισκέφτηκαν τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο ιδιαίτερο γραφείο του στην οδό Αραβαντινού εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ενωσης.
Σύμφωνα με το πρακτικό που συντάχθηκε για τη συνάντηση αυτή, στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα «μόνα σημαντικά μυστικά κονδύλια προέρχονται από το Υπουργείο Εξωτερικών», πλην όμως «δίδονται και άλλα κονδύλια από τις διοικήσεις Τραπεζών και μεγάλων οργανισμών προς διάφορες κατευθύνσεις, για ατομική συνήθως προβολή και όχι για προβολή κυβερνητικού έργου».
Περιέγραψε κατόπιν την «άσχημη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που βρήκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο μετά την απομάκρυνση του κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού στα ταμεία είχαν μείνει στο τέλος του χρόνου 40-48 εκατ. δρχ., ενώ μεγάλα ποσά (από τα μυστικά κονδύλια που είχαν διογκωθεί υπέρμετρα) είχαν διοχετευθεί σε άγνωστους παραλήπτες, χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά δικαιολογητικά.
«Εκπληκτος πληροφορήθηκα ότι το σύστημα είχε αλλάξει», είπε. «Ετσι ο Υπουργός Εξωτερικών μπορούσε να διαθέτει όπου ήθελε μυστικά κονδύλια, ενώ ο έλεγχος γινόταν από μια 3μελή επιτροπή που επίσης διορίζονταν από τον ίδιο τον Υπουργό. Τα σχετικά έγγραφα καταστρέφονταν δύο φορές το χρόνο».
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ζήτησε να αλλάξει αμέσως το σύστημα διάθεσης μυστικών κονδυλίων «γεγονός που προκάλεσε σάλο και τα παράπονα του κ. Σαμαρά», ενώ όταν επιχείρησε να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση, διαπίστωσε ότι «πολύ σημαντικά κονδύλια –πάνω από 1 δις. δρχ.- πήγαν για διαφήμιση». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί πού πήγαν τα κονδύλια αυτά (του 1 δις. δρχ.) αλλά ουδείς εδέχθη να απαντήσει.
Ο Μανώλης Καλαμίδας (που κλήθηκε από τον κ. Τζούνη να απαντήσει) είπε ότι δεν μπορεί να δώσει καμιά απάντηση, ενώ ο ίδιος (δηλ. ο κ. Μητσοτάκης) ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Σαμαρά. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είπε με έμφαση στους παρισταμένους ότι «υπάρχει θέμα κακής διαχείρισης μυστικών κονδυλίων. Εγινε υπέρμετρη χρήση δαπανών. Γνωρίζω ανθρώπους, δημοσιογράφους, που έπαιρναν χρήματα. Σε μετρητά».
Στις επίμονες ερωτήσεις για το πώς γινόταν αυτό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Υπήρχε ένα τσουβάλι με χαρτονομίσματα. Για την ακρίβεια, ήταν μια μαύρη νάιλον σακούλα, σαν αυτές που βάζουν τα σκουπίδια. Ηταν γεμάτη πεντοχίλιαρα. Από εκεί έπαιρναν χρήματα και τα μοίραζαν». Σε ερώτηση αν έχει ιδία γνώση και πώς το ξέρει, απάντησε: «Μου το είχαν πει, άλλωστε το είδα ο ίδιος».
Σε άλλη ερώτηση, για το ποιός μπορεί να βεβαιώσει αυτά που αναφέρει -διότι αποτελούν πολύ σοβαρές κατηγορίες για ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κόσμο- ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Τα γνωρίζουν, πλην του κ. Σαμαρά, ο κ. Καλαμίδας και κάποιος βοηθός του Καλαμίδα, που διετέλεσε διπλωμάτης στο Παρίσι [σ.σ. δεν θυμόταν το όνομά του, αλλά από τις άλλες καταθέσεις προκύπτει ότι εννοούσε τον κ. Φραγκίσκο Βέρρο]. Μπορούν εξάλλου να τα βεβαιώσουν ο κ. Αβραμόπουλος και ο γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ (ανέφερε το όνομα Λαδικός)».
Είπε ακόμη επί των καταγγελιών αυτών:
Είπε ακόμη επί των καταγγελιών αυτών:
– «Θα βρεθεί άκρη αν μιλήσουν οι δύο διπλωματικοί υπάλληλοι που έδιναν τα χρήματα».
– «Δεν δίνονταν επιταγές. Μόνο μετρητά».
– «Δεν δίνονταν επιταγές. Μόνο μετρητά».
– «Τα χρήματα δόθηκαν κυρίως για προπαγάνδα γύρω από το όνομα της Μακεδονίας. Ομως, αντί η προπαγάνδα να γίνει προς τα έξω, γινόταν προς τα μέσα».
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τα χρήματα διοχετεύονταν σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, προκειμένου να «χτίσει» το πολιτικό του ίματζ ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης είπε τέλος ότι υπολογίζει ότι σε διάστημα ενός και μισού χρόνου διατέθηκαν από τα μυστικά κονδύλια πάνω από 1 δις. δρχ. και προέτρεψε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στη Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τα χρήματα διοχετεύονταν σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, προκειμένου να «χτίσει» το πολιτικό του ίματζ ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης είπε τέλος ότι υπολογίζει ότι σε διάστημα ενός και μισού χρόνου διατέθηκαν από τα μυστικά κονδύλια πάνω από 1 δις. δρχ. και προέτρεψε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στη Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων.
Από τα παραπάνω κρατήστε αυτό: «Τα χρήματα δόθηκαν κυρίως για προπαγάνδα γύρω από το όνομα της Μακεδονίας. Ομως, αντί η προπαγάνδα να γίνει προς τα έξω, γινόταν προς τα μέσα». Με αυτά τα χρήματα, όπως φαίνεται, έχτιζε την πολιτική του καριέρα ο Αντώνης Σαμαράς και δημιούργησε την Πολιτική Άνοιξη παριστάνοντας τον «Μακεδονομάχο» την στιγμή που υπέγραφε φαρδιά – πλατιά την χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια.
Με χρήματα που προορίζονταν για τη διαχείριση του Μακεδονικού, με μυστικά κονδύλια που προορίζονταν για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, ο Αντώνης Σαμαράς υλοποιούσε την μακροχρόνια στρατηγική marketing με την οποία έχτισε πολιτική καριέρα. Καριέρα ως «Μακεδονομάχος» και ως αποστάτης της παράταξής του.
περιοδιστα