...λέει πρώην επιστήμονας της NΑSA...
Oι εξωγήινοι όχι μόνο υπάρχουν, αλλά δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη Γη, επειδή πιθανότατα ζουν στο βάθος ενός κατεψυγμένου ωκεανού.
Aυτά, κι άλλα πολλά, είπε κατά την ομιλία του στο Τμήμα Πλανητικών Επιστημών του 2017, την περασμένη εβδομάδα, ο Alan Stern, πρώην επιστήμονας της Nasa, ο οποίος εργάζεται, τώρα, στο Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών του Τέξας.
Οπως ειπε: «Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις σχετικά μ' αυτό το παράδοξο» και προσθέτει:
« Εμείς προτείνουμε ένα άλλο - δηλαδή ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κόσμων με βιολογία και πολιτισμούς είναι υδάτινοι κόσμοι στον ωκεανό».
Ο ίδιος έσπευσε να αιτιολογήσει την απάντηση του αυτή, υποστηρίζοντας ότι οι εξωγήινοι θα είχαν μια ωραία ζωή εάν ζούσαν στο βυθό των ωκεανών επειδή το νερό θα τους προστάτευε από τις εκρήξεις αστεριών, τη διαστημική ακτινοβολία ή άλλες φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, ο Stern πιστεύει ότι αυτοί οι υδάτινοι κόσμοι είναι πιθανόν να είναι εξαιρετικά κρύοι, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξωγήινοι, πιθανότατα, ζουν κάτω από μια παχιά κρούστα πάγου.
Αυτός είναι και ο λόγος που πιθανότατα δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.
Ο Stern προσθέτει:
«Οι κόσμοι του ύδατος αποκόπτονται φυσικά από την επικοινωνία... επομένως δεν είναι εύκολο να τους ανακαλύψεις».
Νωρίτερα φέτος, ο Dr. Fergus Simpson από το Ινστιτούτο Επιστημών Cosmos του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης χρησιμοποίησε μια πολύπλοκη μορφή μαθηματικών που ονομάζεται πιθανότητα Bayesian, για να καταλήξει ότι πάνω από το 90% της επιφάνειας των περισσότερων πλανητών είναι πιθανό να καλύπτεται με νερό.
Ωστόσο, πιστεύει ότι τα ψάρια που μοιάζουν με εξωγήινους είναι απίθανο να είναι ένα εξελιγμένο είδος.
Ο ίδιος αναφέρει:
«Ο κύριος λόγος για τον οποίο είμαι σκεπτικός σχετικά με την ύπαρξη πολλών ευφυών υδρόβιων εξωγήινων ειδών, είναι ότι νομίζω ότι είναι δύσκολο για τα υδρόβια πλάσματα όπως τα δελφίνια να χρησιμοποιούν εργαλεία ή να φτιάξουν φωτιά».
Ο Dr. Simpson κατέληξε ότι αυτή η ασυνήθιστη ισορροπία μεταξύ γης και νερού μπορεί να συνδέεται με την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.