της υπό όρο απόλυσης των κρατουμένων
για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.
«Δεδομένης της από 28.8.2017 παύσης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, τα οποία αρχικώς εισήχθησαν με τις διατάξεις του Ν. 4322/2015 και εν συνεχεία παρατάθηκαν δυνάμει του Ν. 4411/2016, με την παρούσα τροπολογία επανακαθορίζεται προς το ορθολογικότερο το πλαίσιο των σχετικών ρυθμίσεων» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Όπως προσθέτει, με τις νεότερες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διατήρηση εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων συνθηκών διαβίωσης που αποτρέπουν τον υπέρμετρο συνωστισμό και εξασφαλίζουν τους αναγκαίους όρους για την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και την τήρηση των διεθνών κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις ορισμένων αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων δεν επιτρέπεται καθόλου, ενώ σε ορισμένα άλλα προβλέπεται, πέραν των περιοριστικών όρων, η δυνατότητα επιβολής κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Κοντονής κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είχε δηλώσει ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί και από άλλες κυβερνήσεις και είχε υπογραμμίσει ότι, εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία, δηλαδή τη μείωση των κρατουμένων κατά περίπου 2.500 από το 2015 έως το 2017, υπάρχουν και τα ποιοτικά στοιχεία, όπως π.χ. το είδος των εγκλημάτων και οι επιπτώσεις τους.
Είχε υπενθυμίσει, ωστόσο, ότι λόγω του υπερβολικού αριθμού κρατουμένων, οι ελληνικές φυλακές είχαν μετατραπεί σε «κολαστήρια» και η χώρα ήταν υπόλογη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και με τον νέο Ποινικό Κώδικα ευελπιστούμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε νόμο περί αποσυμφόρησης», είχε τονίσει.