> Voliotaki: ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ… Τράμπ «χτυπάει» Πούτιν και την πληρώνει η Ευρώπη!

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ… Τράμπ «χτυπάει» Πούτιν και την πληρώνει η Ευρώπη!

Κλιμακώνεται ο υπόγειος οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ και Γερμανίας, ο οποίος οδηγεί πλέον σε γενικότερη αντιπαράθεση αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων και γεωστρατηγικών σχεδιασμών.
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει τώρα η προσπάθεια του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον να εντείνει...
την πίεση προς τη Ρωσία, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις με πρόσχημα το ζήτημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας.
Οι κυρώσεις αυτές προκαλούν τεράστια ζημία στις ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα στη γερμανική.
Πρωτοστατούντος του Βερολίνου, οι Ευρωπαίοι όχι μόνον αρνούνται να συναινέσουν  στη συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στην επιβολή νέων, αλλά απειλούν τις ΗΠΑ με αντίμετρα, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες συνιστούν παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου.
Ποιοί χάνουν
  • Ο περιορισμός των εξαγωγών προς τη Ρωσία και η ακύρωση συμβολαίων γερμανικών επιχειρήσεων λόγω του εμπάργκο, υπολογίζεται ότι κοστίζει ετησίως στη Γερμανία περίπου 0,6% του ΑΕΠ της.
  • Η Γαλλία υφίσταται επίσης μεγάλη ζημία από τη μείωση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και από την ακύρωση ρωσικών παραγγελιών αμυντικού εξοπλισμού.
  • Στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Φιλανδία εκατοντάδες επιχειρήσεις βρέθηκαν στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς έκλεισε για αυτές η ρωσική αγορά.
Συγκριτικά περιορισμένες αλλά οπωσδήποτε υπολογίσιμες, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.
Νέο χτύπημα στα γερμανικά συμφέροντα
Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μία άλλη «επιθετική» ενέργεια από αμερικανικής πλευράς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά των πέντε γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (BMW,  Daimler-Benz, Volkswagen, Audi και Porsche), με την κατηγορία ότι επί 20 χρόνια, από το 1996 έως το 2015, «απέκρυπταν σημαντικές πληροφορίες για την τεχνολογική πρόοδο του κλάδου».
Είναι προφανές ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες που ξοδεύουν πολλά σε έρευνα και σε τεχνολογικές καινοτομίες, δε δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα, ούτε ενημερώνουν τους… ανταγωνιστές τους. Και δε θα το έκαναν βέβαια οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες τεχνολογικά βρίσκονται… μισό αιώνα μπροστά από τις αμερικανικές.