> Voliotaki: Οι ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ απειλούν με XHMIKO ΠΟΛΕΜΟ την ΕΥΡΩΠΗ

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Οι ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ απειλούν με XHMIKO ΠΟΛΕΜΟ την ΕΥΡΩΠΗ

Ένα νέο θανατηφόρο όπλο «διαφημίζει» το Ισλαμικό Κράτος, απευθυνόμενο σε «μοναχικούς λύκους», με οδηγίες κατασκευής και αξιοποίησής του.
Τον Μάιο του 2016 το Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε εγχειρίδιο που απευθυνόταν σε «μοναχικούς λύκους» της Ευρώπης, με οδηγίες κατασκευής, εξαγωγής και αξιοποίησης σε επιθέσεις της τοξίνης Ricin.
Η ρικίνη προέρχεται από τους κόκκους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis), από το οποίο εκχυλίζεται το καστορέλαιο. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμποδίζει την πρωτεϊνοσύνθεση στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD50) με χορήγηση από το στόμα είναι 1-20 mg και πολύ μικρότερη με εισπνοή ή ένεση.

Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη με μέγεθος ολίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε ενήλικα άνθρωπο. Η ρικίνη είναι πολύ δηλητηριώδης είτε εισπνέεται είτε λαμβάνεται με ένεση είτε με κατάποση, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Ο υψηλός κίνδυνος χρησιμοποίησης ραδιολογικών, βιολογικών, χημικών, πυρηνικών όπλων(ΡΒΧΠ) από το Ισλαμικό Κράτος επισημαίνεται έντονα σε εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις αντίστοιχες ελληνικές.

Τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί το ISIS το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο κινδύνου χρήσης τέτοιου «οπλισμού», υπό το πρίσμα της τελικής επίθεσης, την οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν οι τζιχαντιστές προκειμένου να δείξουν ότι είναι ακόμη ενεργοί και επικίνδυνοι και δεν έχουν πτοηθεί από τις ήττες τους.
Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης ήταν ένα από τα απόρρητα σενάρια της άσκησης επί χάρτου «Τυφώνας» που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ),με παράλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών σε δίκτυα τροφίμων, ύδρευσης και σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών, με χρήση τέτοιων όπλων.
Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη τρομοκρατική επίθεση με χρήση ΡΒΧΠ όπλων, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει τεχνογνωσία για τη δημιουργία τους, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων των Ηνωμένων Εθνών, όπως επισημαίνεται σε εγχειρίδιο του ΚΕΜΕΑ που παρουσιάστηκε σε ημερίδα τον περασμένο Ιούνιο, έχει επιβεβαιώσει τη χρήση από το Ισλαμικό Κράτος χημικών όπλων στη Συρία.
Αντίδοτο έχει αναπτυχθεί από τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ενα άλλο αντίδοτο, που αναπτύχθηκε από το στρατό των ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε πειραματόζωα (ποντίκια) με ένεση, ενώ έγιναν και κάποιες δοκιμές σε ανθρώπους χωρίς όμως σαφή συμπεράσματα. Οι επιζώντες συχνά πάσχουν από μακροχρόνια βλάβη ορισμένων οργάνων.

Η ρικίνη προκαλεί ισχυρή διάρροια και τα θύματα μπορεί να πεθάνουν από το κυκλοφορικό σοκ. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 3-5 ημέρες από την έκθεση. Ο φόβος χρήσης αυτής της τοξίνης από το ISIS αφορά κυρίως στην εναέρια διάχυσή της ή μέσω τροφίμων και δικτύων ύδρευσης.