> Voliotaki: ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 εναντίον ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ MiG-29. Απογειώθηκαν από την ΑΓΧΙΑΛΟ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 εναντίον ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ MiG-29. Απογειώθηκαν από την ΑΓΧΙΑΛΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην νατοϊκή άσκηση «Thracian Star 2017», η οποία διεξάγεται από τις 3-17 Ιουλίου, σε συνεργασία με την αεροπορία της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.

Η άσκηση έχει σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας.

Η άσκηση οποία διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, διεξάγεται εντός του FIR Σόφιας
με συμμετοχή βουλγαρικών μαχητικών MiG-29 Fulcrum που επιχειρούν από τη βάση Graf Ignatievo αλλά και ιταλικών F-2000 Eurofighter Typhoon.

Από πλευράς ΠΑ συμμετέχουν μαχητικά F-16C/D Block 30/50 που επιχειρούν από την 111Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο. Πρόκειται για την 330 Μοίρα «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», την 341 Μοίρα «ΒΕΛΟΣ» και την 347 Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ» οι οποίες διαθέτουν αεροσκάφη και πληρώματα.

Η διεξαγωγή της άσκησης σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ, αφορά κυρίως αποστολές Air to Air με σενάρια εναέριας μάχης στα οποία περιλαμβάνονται εμπλοκές με εκτέλεση βασικών ελιγμών (BFΜ) και προηγμένων ελιγμών (ACM) εναέριας μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό μια τετράδα μαχητικών F-16C Block 30 της 330Μ απογειώθηκαν χθες από το Βόλο και πέταξαν μέχρι τα σύνορα με Βουλγαρία.

Σε ειδικά δεσμευμένη εναέρια περιοχή πραγματοποιήθηκε σειρά εμπλοκών 2Vs2 με MiG-29 στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεκπαίδευσης στην οποία θα συμμετείχαν και τα ιταλικά F-2000 (τα οποία δυστυχώς ματαίωσαν τη συμμετοχή τους λόγω τεχνικού προβλήματος).

Τα MiG-29 της βουλγαρικής Αεροπορίας – αν και είναι γνωστό δεν διαθέτουν αξιόλογες δυνατότητες σε αγώνα BVR- διατηρούν αντιθέτως κορυφαία ευελιξία σε κλειστή αερομαχία, καθιστώντας τα θανάσιμη απειλή για οπουδήποτε αντίπαλο.

Παρόλα αυτά τα ελληνικά F-16 κατάφεραν σχετικά γρήγορα να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα απέναντι στα Fulcrum, υπερισχύοντας σε συγκεκριμένα σενάρια.

Η υπεροχή των χειριστών της ΠΑ συνεχίζει να αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία διεθνούς συνεκπαίδευσης τόσο εντός συνόρων (άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ) όσο και εκτός (TLP, Blue Flag κ,α) επιβάλλοντας την αναγνώριση για μια ακόμη επιτυχημένη εμφάνιση.

Συγχαρητήρια λοιπόν στους χειριστές της 330Μ!

Απόλλων Λεονταρίτης
thinknews.gr